Skip to content

Albumrecension: Glasvegas “Later…When The TV Turns To Static”, Betyg 2/5

3 Sep, 2013

Lyssna via Spotify
Lyssna via WiMP

Skivbranschen är egentligen jävligt cynisk. Som när Glasvegas skulle släppa sitt andra album. Efter de grandiosa hyllningarna av debutalbumet samt jul-EP:n var det dömt att floppa. Fansen visste det. Musikskribenterna visste det. Innerst inne visste säkert skivbolaget Columbia och bandet själva det också. Och lik förbannat krävde hela världen det där andra albumet. Det floppade. End of story.

Nu flyttar vi framåt i tiden ett par år. Vänder blad, som Kungen hade sagt, fast av helt andra anledningar. Skottarna är tillbaka med sitt tredje album, och förväntningarna har sjunkit till en betydligt hälsosammare nivå. Därmed inte sagt att vi har gett upp. De två låtar som föregått Later…, “I’d Rather Be Dead(Than Be With You)” och “If”, har lämnat en strimma av hopp om den angelägenhet och iver som präglade deras självbetitlade debut och gav hela världen en ny favoritdialekt över en natt. Jag minns själv hur jag försökte dra i alla trådar jag kunde för att lyckas ta mig in på en utsåld spelning på Debaser Medis, tyvärr utan framgång.

Frågan jag ställer mig nu några år senare är: var finns glöden? Var finns hjärtat? Visst, är man ute efter E-bow-gitarrer och James Allans förtvivlade stämma finns den där. Men det saknas något som grabbar tag i ens krage och ruskar om, en flathandssmäll så kinden rodnar. När de kom med något nytt och “Daddy’s Gone” och “Geraldine” gick rakt in i varenda indievalps hjärta var det nästan så att man anade hur populariteten en dag skulle, om inte förgöra dem, så i alla fall göra dem en otjänst när de inte orkade längre hålla vad varenda musikmurvel hade lovat.

Later… finns inte så många spår innehållandes det jag nämner här ovan. “Finished Sympaty” är 8 minuter lång. Vad då för? “Secret Truth”, “Magazine”, “I’d Rather Be Dead(Than Be With You)” och “Neon Bedroom” är alla helt okej transportsträckor, men prova att lägga “If” sist och lyssna igenom de övriga först. Du kommer att haja till när den till slut sparkar igång, för den är nämligen i stort sett den enda låten som har “det”. Nästa gång de kommer till Sverige kommer jag fortfarande att vilja se dem, men det är inte låtarna från det här albumet som kommer att orsaka den totala förnedringen i jakt på en biljett.

Bästa spår: “If”, “Neon Bedroom”, “I’d Rather Be Dead(Than Be With You)”

Köp den här: CDON(CD, CD+DVD, Vinyl), GINZA(CD, CD+DVD, Vinyl)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: