Skip to content

Nytt album: GENERALERNA “Gator Från Förr”

14 Apr, 2014

gatorfranförr

Lyssna via WiMP

Efter att ha varit ett av Sveriges bästa liveakter under flera år är Örebros GENERALERNA äntligen framme vid en av sina stora milstolpar: släppa debutalbum. För över ett år sedan såddes fröet till skivkontraktet med Monarch Music vid ett showcase i Stockholm, och sedan har man i etapper spelat in fullängdaren. Man väljer att släppa Gator Från Förr på vinyl och för nedladdning/streaming, däremot hoppar man över CD-formatet som bedöms vara minst aktuellt dessa dagar.

Ni som hört dem tidigare får förväntningarna infriade här. Björn Wallgrens små livsnoveller med dråpliga huvudpersoner av allehanda karaktär, utöver hans eget sprudlande jag. Vi tar Björns bakgrund till “Tommy”(en annan än undertecknad, skall tilläggas…) som exempel:

“‘Tommy’ handlar om en kontaktannons en snubbe i Sala satte in. Jag tog den rakt upp och ner och anmälde oss till Svensktoppen Nästa, där vi gick till final med låten. Åkte nästan på stryk av självaste Tommy en kväll i Sala på grund av texten. När jag framförde den på en krog råkade han vara där…”

Olle Norbergs saxofon sätter en helt egen, halvgalen prägel på allt, medan Niclas Jonsson levererar lyckoriff efter lyckoriff. En strid ström av trallvänliga, 3-minuters, lättmemorerade punkpopdängor, med balladen “Tio Bloss Camel” och avslutande växaren “Maria Maria” som andningspauser. Härligt också att höra en gammal favorit som “Bara En Stjärna Faller” på skiva.

Dansa. Spela luftgitarr. Sjung i en ölflaska. Ha förfest eller kör bil. Gator Från Förr cementerar devisen om att musik ska vara roligt, och vad du än ägnar dig åt lär du inte ha tråkigt så länge GENERALERNA strömmar ur högtalarna.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: