Skip to content

The Bucket List Vecka 16, 2014

17 Apr, 2014

Påskägget är ert. Hoppas ni gillar innehållet, för det är utvalt med omsorg.

Glad Påsk!

Lyssna på Deezer: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på Spotify: The Full 2014 Bucket List(alla årets låtar)

Woods “Shining”(från With Light And Love, 2014)

Efterlängtad återkomst från Brooklyns folkpopkvartett. För den som gärna återkommer till Forever Changes, klassikern som Love gav ut 1967.

Ang Low ”Life Goes On”(från Life Goes On EP, 2014)

“Can’t Describe Her”, som var min första kontakt med Ang Low, var rätt storslagen R&B med tunga trummor, men titelspåret från nya EP:n är en mer smäktande historia. Han växte upp i Brooklyn där han regelbundet besökte kyrkan. Under den strikt religiösa barndomen tilläts han endast lyssna på kristen musik, men när han blev äldre och kunde köpa sin egen musik blev han överväldigad av att lyssna till Brian McKnight, Lauryn Hill och dancehall.

Twin Shadow “To The Top”(singel, 2014)

Första albumet George Lewis Jr släppte som Twin Shadow sneglade rätt mycket mot 80-talets The Cure, men sedan dess har han alltmer börjat sträcka sig mot soulen. Och här märkligt nog även mot Erasure, tycks det.

Slow Club “Complete Surrender”(från kommande albumet Complete Surrender, 2014)

Bör finnas i mångas spellistor, inklusive P3:s.

RAC feat. Matthew Koma “Cheap Sunglasses”(från Strangers Part II, 2014)

Andre Allen Anjos har släppt även del två av de båda EP som utgör albumet Strangers, och i vanlig ordning blir man så glad och danssugen att man nästan ringer 112 för att be om poliseskort till närmsta nattklubb. Som om det inte räckte gillar jag skarpt den smådryga texten om fejkade människor. Det här är årets sommarplåga om jag får bestämma. För då blir det inte så mycket till plåga.

The Pains Of Being Pure At Heart “Eurydice”(från kommande albumet Days Of Abandon, 2014)

Drömpoprefräng smekande som en vårvind.

Gallant “Jupiter Grayscale”(från kommande EP:n Zebra, 2014)

Alt-R&B med ansiktet gömt i handflatorna efter ett praktgräl i sovrummet. Eller nåt.

Mount David “Do Almost Anything”(singel, 2014)

David Anderssons alter ego Mount David har i skrivande 181 följare på Facebook. 181?? Det borde vara både en och annan nolla efter den siffran. Nu måste folk börja hitta fram till sammetsrösten, Crosby, Stills & Nash-körerna och de skimrande gitarrerna på fjärde singeln. Allt annat är skam.

Band Of Skulls “Hoochie Coochie”(från Himalayan, 2014)

Småsyskon till The Black Keys. “Hoochie Coochie” en småkusin till T.Rex. Och alla är stolta över det.

Son Little “Your Love Will Blow Me Away When My Heart Aches”(singel, 2014)

Efter regn kommer regn. Son Little sjunger, precis som i förra singeln “Cross My Heart”, som om hans hjärta ligger i slamsor där inne i bröstkorgen, och allt man vill är att…låta det vara så.

Charli XCX “Boom Clap”(singel, 2014)

Sticker inte ut hakan lika långt som hennes tidigare skapelser, och blir därför av intresse eftersom det inte alltid handlar om att vara universums mittpunkt.

Alpines “No Other Lover”(från kommande albumet Oasis, 2014)

Sheffieldduo som figurerat i listan förut. Housepop, kan vi kalla det så?

Archie Bronson Outfit ”We Are Floating”(från kommande albumet Wild Crush, 2014)

Fräsande ny singel från Bathbandet, som sneglar ordentligt mot 60- och 70-talens småkrautiga bluesrock.

Rival Sons “Electric Man”(från kommande albumet Great Western Valkyrie, 2014)

Led Zeppelin revisited, fast på ett bra sätt.

leppen “iställetförattprata”(från kommande EP:n Inte En Sekund Till, 2014)

Vi gillade fotografen, videoregissören och organisten Dan Lepps fjolårsalbum En Låt Om Året, därför är vi glada över att en ny EP är på gång. I en intervju med Rodeo berättar Lepp att låtarna på den handlar om en “…livskris med lyckligt slut…” som utspelade sig 2012. Drömpop-R&B som helar.

Jack Savoretti “Sweet Hurt”(från Sweet Hurt EP, 2014)

Egentligen är den brittiske Kalifornienbaserade Jack Savorettis bakgrund lika fascinerande som hans musicerande. 2001 var han halvvägs över Atlanten på väg mot ett nytt kapitel i karriären som skulle börja skrivas i Los Angeles. Hans plan tvingades vända tillbaka mot Europa igen. Datumet var den 11 september. Men han fick till slut chansen att verkligen genomföra satsningen, och det gav resultat. Nu är han en riktigt intressant, själfull singer-songwriter i linje med Donavon Frankenreiter eller varför inte Josh Rouse kring 1972 och Nashville.

Teebs feat. Jonti “Holiday”(från Estara, 2014)

Skivor med ljudet av änglar sjungandes i en regnskog slår alltid an en sträng hos mig.

Niklas Von Arnold “Tragedi”(från Svenska 1, 2014)

Nye svenske soulpopstjärnan har albumdebuterat.

Lana Del Rey “West Coast”(singel, 2014)

Ny singel, nya framgångar.

Hurray For The Riff Raff ”Small Town Heroes”(från Small Town Heroes, 2014)

Alynda Lee Segarra växte upp i puertoricanska The Bronx, hängde i tonåren i de kosmopolitiska kvarteren på Lower East Side och liftade som 17-åring genom USA till västkusten. Slutligen hamnade hon i New Orleans där hon blev förälskad i stadens folk och atmosfär, vilket satte avtryck i albumet Small Town Heroes.

Jaws “Think Too Much, Feel Too Little”(singel, 2014)

Okaraktäristisk ny singel från noisepopparna.

The Voluntary Butler Scheme “The Regulatory Reform”(från A Million Ways To Make Gold, 2014)

Enmansbandet från Stourbridge som bär namnet Rob Jones till vardags är bland det roligaste man kan lyssna på. Han plockar sina favoritingredienser från senaste decenniernas musik och komponerar ihop något slags urpop. Extremt förnöjsamt.

Nisse Hellberg “Ryggen Mot Väggen”(från kommande albumet Vad Har Han I Huvudet?, 2014)

Jag vet vad han har i huvudet. Rockpile. Och ett av landets mest utvecklade sinnen för pop. Årets bästa sommarpop?

Rainy Milo ”In This Place”(från This Thing Of Ours, 2014)

Debutalbumet från Londonsångerskan spelades in i San Francisco hos producenten Daje. Även Chet Faker och Cole M. Greif-Neill(Ariel Pink’s Haunted Graffiti, Caribou, Julia Holter) medverkar, dock inte på trip-hop-soulen i ”In This Place”. Kan bli nåt stort av det här.

Sons Of Bill “Road To Canaan”(från The Gears EP, 2014)

Virginia-bröderna Wilson har i samband med sin Europaturné släppt en EP som är en mellanlandning innehållandes ett par livespår, ett par akustiska versioner av låtar från förra albumet Sirens från 2012, men allra intressantast är de tre nyinspelade spåren från kommande fjärde albumet Love & Logic, producerat av Wilco/Uncle Tupelo-trummisen Ken Coomer.

Mac DeMarco “Let Her Go”(från Salad Days, 2014)

Choruspedalen är kanadensarens mest värdefulla ägodel.

Frankmusik “These Streets”(från kommande albumet By Nicole, 2014)

Croydons popsnöre Vincent Frank släpper snart sitt femte album(sjätte om man räknar den akustiska utgåvan av debuten Complete Me), och “These Streets” är tredje och sista singeln innan det släpps. En sprittande keyboardpopsång med lätt jazzkänsla.

Hockeysmith “But Blood”(singel, 2014)

Annie och Georgie Hockesmith har uppmärksammats av The Guardian, Spin m.fl. Två systrar från en gård ute på vischan i Cornwall skapar fascinerande, odefinierbar, krautig danspunk, mörk elektro-shoegaze, eller vad det nu är. No shit.

Arc Iris “Whiskey Man”(från Arc Iris, 2014)

F.d. The Low Anthem-medlemmen Jocie Adams med sitt första album som Arc Iris. Bespruta en cello med vemod och den låter så här.

SZA “Sweet November”(från Z, 2014)

Solana Rowe vandrar fritt mellan Jessie Ware och Sade på sin tredje EP Z, varifrån Marvin Gaye-samplande “Sweet November” är plockad.

Jesse Boykins III “The Wonder Years”(från Love Apparatus, 2014)

Det jag gillar så skarpt med Jesse Boykins III och producenten Machinedrum är att dom får till ett sound som låter likt klassisk 70-talssoul inspelad med syntar.

GusGus “Crossfade”(från kommande albumet MEXICO, 2014)

Första singeln från det isländska electronicakollektivets nionde album.

Rodney Crowell “Famous Last Words Of A Fool In Love”(från Tarpaper Sky, 2014)

Efter förra årets samarbete med Emmylou Harris ger en av USA:s förnämsta låtskrivare ut ett album i helt eget namn igen.

How To Dress Well “Repeat Pleasure”(från kommande albumet What Is This Heart?, 2014)

Där “Words I Don’t Remember” var handen som strök oss över håret en kulen natt är “Repeat Pleasure” betydligt piggare. Tom Krell är dock fortfarande lika varsam, och låten är exakt vad titeln antyder; ännu en njutning.

X Priest X “Sophie K”(från Samurai EP, 2014)

Madeline Priest och David Kazyk från Orlando drog igång en rejäl hajp med först “Samurai” i somras och därefter “Isn’t It So”. Nu är debut-EP:n ute, och “Sophie K” visar sig vara den logiska fortsättningen på synthpopen i de första två.

Elli Ingram ”Gangsta Blues”(från The Doghouse EP, 2014)

Ni har träffat den här Amy Winehouse/Adele-jämförda sångerskan i The Bucket List tidigare. Hur mycket ”gangsta” en tjej från Brighton egentligen är kan man förstås diskutera, men i uttryck och framförande kvalar hon in. Och om två veckor öppnar hon för De La Soul vid deras spelningar i Storbritannien.

Guided By Voices ”Zero Elasticity”(från Motivational Jumpsuit, 2014)

Världens mest produktiva band och evigt unge Robert Pollard såg 2012 återföreningen med vice låtskrivaren Tobin Sprout och krutet kommer aldrig att sluta vara torrt. På Teenage Fanclub-vis förmedlar Daytons lo-fi-kungar mer under 1:16 än vad andra gör under en hel karriär.

Sophie Jamieson ”Stain”(singel, 2014)

Fragilt. Dystert. Befläckat.

Ray LaMontagne “Drive-In Movies”(från kommande albumet Supernova, 2014)

En efter en släpper han dem som teasers, låtarna som utgör det femte albumet från listans raspigaste röst.

D.D. Dumbo ”Tropical Oceans”(från D.D. Dumbo EP, 2014)

En av artisterna som enligt rapporterna gjorde succé med sin showcasespelning på SXSW härom veckan var Oliver Perry, en australier från lilla Castlemaine norr om Melbourne. Han använder loopar för att kompa sig själv, och resultatet blir en hyperintressant typ av lo-fi-pop med influenser av västafrikansk blues. I sommar agerar han förband till St Vincent och Tame Impala.

Timber Timbre ”This Low Commotion”(från Hot Dreams, 2014)

Mojo utsåg härom veckan Hot Dreams till veckans album. Den gångna helgen besökte kanadensarna Debaser Strand i Stockholm, och även om de inte spelade “This Low Commotion” delade de med sig av soulstinna Bill Callahan-ballader och fyndiga ordlekar i stil med den här: “…you turned me on, then you turned on me…”

The Aston Shuffle feat. Mayer Hawthorne ”Never Take It Away”(från Photographs, 2014)

Australien har onekligen blivit något av ett hem för indiedisco, primärt exemplifierat av Empire Of The Sun m.fl. Här är ännu en oemotståndlig singel, förstärkt med ingen mindre än borgmästaren av blåögd boogiesoul, Mayer Hawthorne.

Jamaica ”Ricky”(från Ventura, 2014)

Den här Parisduon delar inte bara omslagets flygtema Jason Falkners Can You Still Feel. De delar också självhäftande popmelodier med inslag av New Wave, softrock och E.L.O.

Chain & The Gang “Mum’s The Word”(från Minimum Rock n Roll, 2014)

Veckans coolaste låt. Vem vill inte sjunga “humma-mumma-mumma” över ett “My Sharona”-beat?

Eagulls “Tough Luck”(från Eagulls, 2014)

Hajpade larmpoppare från Leeds som nyligen öppnade för Suede.

Jensen Sportag “Let The Queen Be The Boss”(singel, 2014)

Nashville-duon Austin Wilkinson och Elvis Craig är tillbaka med en ny dubbel A-sidesingel där de gör skäl för sin alldeles egna, självdöpta genre “difficult easy listening”. Och vem hade trott att jag skulle skriva ett namn som Al Jarreau eller James Ingram och syfta på deras 80-tal?

Basko Believes “Wolves”(från Idiot’s Hill, 2014)

Johan Örjansson samlade ihop sina bästa låtar och åkte till Texas för att spela in ett album med Joey McLellan och McKenzie Smith från Midlake. Han kom hem igen och hade visst fått med sig de allra bästa bitarna av Justin Townes Earle och Ryan Adams.

Pharoahe Monch feat. Black Thought “Rapid Eye Movement”(från Post Traumatic Stress Disorder, 2014)

Funkigt med gästspel från The Roots-rapparen Black Thought.

Fickle Friends ”Play”(singel, 2014)

Andrasingeln ”Play” håller till och med mer än vad ”Swim” lovade, och får inte missas av den som gillar Haim eller Foals.

Safia “Paranoia, Ghosts & Other Sounds”(singel, 2014)

Första singeln “Listen To Soul, Listen To Blues” var en uppvisning i hur man framför en electrosoulballad. Inte riktigt lika mycket soul nu i andra singeln, men likväl en uppvisning.

50 Cent feat. Joe “Big Rich Town”(singel, 2014)

Curtis Jackson släpper inte bara ett, utan två album i år. Dessutom har han precis släppt nya souliga singeln ”Big Rich Town” som är ledmotivet från kommande kriminalserien Power, för vilken han är en av producenterna. Neosoulstjärnan Joe har lagt honungssång.

Raury “God’s Whisper”(singel, 2014)

Är det blues? Indie? Hip-hop? Afro-folk? Gud vet. Men det 17-åriga underbarnet från Atlanta kommer att vara i ropet framöver, oavsett vilken genre man placerar honom i. Bastrumma, gitarr, handklapp och lite loopade röster räcker bra.

Todd Terje feat. Bryan Ferry ”Johnny And Mary”(från It’s Album Time, 2014)

Samarbetet mellan discoproducenten från Mjøndalen och Roxy Music-legendaren blev till genom Ferrys son Isaac, som är DJ i London och hade koll på norsk electronica.

Sweet Apple feat. Mark Lanegan ”Wish You Could Stay(A Little Longer)”(från The Golden Age Of Glitter, 2014)

Höjdare till powerpopskiva från bl.a. J Mascis(Dinosaur Jr.) och Tim Parnin(Cobra Verde) som gått ihop under namnet Sweet Apple där de gästas av bl.a. Mark Lanegan och Robert Pollard.

The Baseball Project ”Monument Park”(från 3rd, 2014)

Vad som började 2007 som ett slags hyllning till den amerikanska nationalsporten av Scott McCaughey(The Minus 5, Young Fresh Fellows, R.E.M.) och Steve Wynn(The Dream Syndicate) har nu svällt ut till att inkludera R.E.M.-polarna Peter Buck(som känner McCaughey sedan länge även via The Minus 5) och Mike Mills samt The Dream Syndicate-trummisen(och tillika Wynns hustru) Linda Pitmon. Tredje albumet, och 17 nya jangliga sånger om inget annat än baseballens legender, kortsamlare, arenor och hjältar.

Good Girl And The Bad Times “Not Even The Moon”(från Not Even The Moon EP, 2014)

Relativt lite finns att läsa om den här syskonduon, mer än att de heter Jenny och Eli och ursprungligen är från London. Låtarna på den här och förra EP:n kom till under en period då de bodde i New York. Tungsint, skönsjungen ”gloom pop” med sång i paritet med Beth Gibbons.

Woman’s Hour “Conversations”(från kommande albumet Conversations, 2014)

Hajpen är befogad. Behöver inte motivera mer än så.

Frida Sundemo “Drawn To You”(singel, 2014)

Man känner igen en hit när man hör den. Och hooken på temat ”Midnight City”(M83) med den samplade rösten går inte att värja sig mot. Inte heller 80-talstrummorna och drivet. Fantastisk neonpop.

Ruth Koleva ”Turn This Around”(från Ruth, 2014)

Bulgarisk tyngdlyftning känns inte som ursprungskällan till finstämnd, smäktande soul, men Ruth Kolevas pappa har faktiskt OS-brons från Moskva 1980. Ruth har numera bytt hemstad från Sofia till Amsterdam där hon spelat in ett album av ibland acid jazz-influerad soul.

Horse Thief “Little Dust”(från Fear In Bliss, 2014)

Skäggrock med gitarrslingor att älska och Cameron Neals varma röst att smeka trumhinnorna med.

Chet Faker “1998”(från Built On Glass, 2014)

Nick Murphys slow motion-disco lämpar sig väl för softande i solen.

Ghost Twins “You Will Always Be Lonely”(från Never Fear Total Failure, 2014)

Rockduo från Derby som nu lagt sina guror åt sidan och får syntarna att ha en sorts metalliskt gitarrsound. Jag ska inte ljuga, den här är trallvänligast på hela albumet, men inte den enda som är värd sin lyssning.

Jamie xx “Sleep Sound”(från Girl/Sleep Sound, 2014)

The xx-maskinisten Jamie Smith släpper i början av maj dubbla A-sidetolvan Girl/Sleep Sound, och har redan nu delat med sig av den ena, en ambient, elektronisk sak med en rad olika röstförvrängningar och andra småljud. Time Magazine förutser att den “…could as easily soundtrack a gallery opening as a shopping trip to an uber-hip boutique… and, in fairness, it probably will.”

Paolo Nutini “Let Me Down Easy”(från Caustic Love, 2014)

27-åringen från Glasgowförorten Paisley är en soulman till hundra procent. I “Let Me Down Easy” från fina retrosoulfyllda Caustic Love gör han dessutom duett med en samplad Bettye LaVette.

EMA “When She Comes”(från The Future’s Void, 2014)

Erika M. Anderson har en helt egen manual för hur man sätter ihop musik.

Betty Who “Heartbreak Dream”(från Slow Dancing EP, 2014)

Den här Sydneytjejen har gett sig tusan på att plocka det allra bästa från 80-talet och använda det för att få upp folk på dansgolvet. “Heartbreak Dream” kom på singel redan i slutet av förra året, men tål att puffas för nu när hennes EP har kommit ut.

Mean Creek “Cool Town”(från Local Losers, 2014)

Finns det inte någon lag som säger att sångtexter måste rimma San Francisco Bay med Californi-ay? Det borde det göra.

Arum Rae “2001”(från kommande EP:n Warranted Queen, 2014)

Livnärde sig som servitris i Austin samtidigt som hon skrev låtar och tog inspiration från allt mellan Gershwin och Randy Newman till Wilco och Radiohead. Blytunga trummor att uppslukas i, och har hon en raggsocka över mikrofonen? Galet bra.

Lyssna på Deezer: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 16

Lyssna på Spotify: The Full 2014 Bucket List(alla årets låtar)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: