Skip to content

Brigitte Bardot & Serge Gainsbourg “Bonnie and Clyde”, 1967

23 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: Brigitte Bardot & Serge Gainsbourg “Bonnie and Clyde””
När Frankrikes egen agent provocateur Serge Gainsbourg begravdes 1991 så stannade hela Paris. Det säger det mesta om hans status inom populärkulturen, inte bara i Frankrike. Han täckte in så många musikstilar att det inte går att sätta fingret på vilken som var hans primära, men kort och gott var det under hans bästa period popmusik med influenser från såväl funk, rock, jazz, bossa-nova och blues.

Innan Gainsbourg träffade Jane Birkin 1968 så hade han en kort relation med Brigitte Bardot både i musikstudion och i sovrummet. ”Bonnie & Clyde” fanns med på samlingsalbumet med samma namn, med Bardot och Gainsbourg på omslaget poserande i svartvitt som det berömda skurkparet. Paret spelade dock inte in fler än ett par låtar, resten fylldes ut med tidigare låtar från Gainsbourg’s karriär.

Det man fastnar för med den här låten är en funkig bas,det två-toniga stråkriffet och dom bisarra ”apskriken” i bakgrunden, som rullar runt låten igenom utan större förändring. I kombination med Gainsbourg’s karaktäristiska pratsång och Bardot’s sexiga franska(hör bara hur hon uttalar Bonnie: “Bönnie”!) blir det till en variant av Skönheten och odjuret, och en svängig sådan.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: