Skip to content

Matthew Sweet “Winona”, 1991

24 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: Matthew Sweet “Winona”
Så, är det här en låt om Winona Ryder eller inte? Svar: Nej, även om han sjunger om sin lilla “…movie star…”. Men den är döpt efter henne. Förvirrande kanske, men Matthew Sweet hade ingen titel till låten och gillade filmen Heathers, något Lloyd Cole uppmärksammat under skivinspelningen, så han föreslog titeln “Winona” som bidrog ytterligare till låtens countryfeeling.

De välrenommerade musikerna är många: Richard Lloyd(Television), Robert Quine och Ivan Julian(Richard Hell & The Voidoids), Paul Chastain och Ric Menck(Velvet Crush) och nämnde Lloyd Cole. Den mest framträdande rollen i countryballaden “Winona” hade dock pedal steel-gitarristen Greg Leisz, som medverkat på så många skivinspelningar att man förutsätter att det är han så fort man hör instrumentet.

Bara skivomslaget(med en modellbild föreställande en poserande Tuesday Weld från sent 50-tal) får betyg 5 av 5, så det var skönt att innehållet svarade upp mot den nivån. “Girlfriend” är en av dom mest klassiska powerpop-skivorna och förstås Matthew Sweet’s stora mästerverk, men varenda album han släppt ifrån sig efter det har varit en njutning.

Den flygrädde Matthew Sweet har inte besökt Sverige sedan han spelade på saligt, men gudskelov, insomnade Vattenfestivalen 1997. Under den superspelningen så var “Winona” en av höjdpunkterna och eftersom sannolikheten att han gör ett nytt besök är minimal, är jag extra glad att jag fick vara där.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: