Skip to content

Gomez “Here comes the breeze”, 1998

12 februari, 2012

Lyssna på Spotify: Gomez ”Here comes the breeze”
Vid första anblicken kan den här låten tyckas vara ett simpelt stycke, men så lätt ska den inte avfärdas. Southport-sönerna i Gomez som anammat en mycket amerikansk typ av bluesinfluerad folkrock, använder sin musikalitet till att uppnå något minnesvärt i varje låt.

Utmärkande för ”Here comes the breeze” är de lämpligt sammanblandade sångrösterna, det helt naturliga taktbytet, och den generella laid-back-atmosfären(signerad av en slidegitarr). Bandet vann 1998 års Mercury Music Prize för det årets bästa album i konkurrens med The Verves Urban hymns och Massive Attacks Mezzanine. Tre sångare och låtskrivare har inte gjort skivan ojämn, utan snarare gett den en kvalitativ variation.

Mitt starkaste minne av denna låt är från en februarihelg under den tid jag bodde i England, då jag och min flickvän(numera fru) vågade oss iväg i vår gamla skraltiga Vauxhall Cavalier till Weston-super-Mare(i nordvästra Somerset, strax söder om Bristol) och tog in på ett B&B med utsikt över hela bukten. Det finns något extremt romantiskt med semesterorter under icke-säsong. Påpälsade promenader i vintersolen och blåsten längs piren och strandpromenaden med den näst största tidvattenskillnaden i världen. Och Gomez i bilens kassettdäck. Kanske var det från denna miljö som låten hade fått sitt ursprung, fast många mil längre norrut längs samma kust i Southport? Brisen kom på riktigt där och då, och Gomez tog världen med storm.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: