Skip to content

The Jacksons “Wondering who”, 1980

11 Feb, 2012

Lyssna på Spotify: The Jacksons “Wondering who”
Att The Jacksons var beroende av Michael är ett understatement. Ända sedan han charmade allt och alla redan som sexåring med tamburin på 60-talet hade han hamnat mer och mer i fokus. När han som vuxen sparkade igång en solokarriär på riktigt med Off the wall 1979 stod det helt klart att det bara var en tidsfråga innan han skulle välja bort sina bröder. Förvånansvärt nog dröjde det ända till efter Victory 1984 innan han på heltid satsade på att bli Kungen av pop.

Hade vi sett fler soloalbum än Off the wall och Thriller kring decennieskiftet mellan 70- och 80-talet om han inte haft The Jacksons att lägga kraft på? Givetvis. Han körde ju trots allt in en del hitmaterial i gruppen, bäst exemplifierat av ”Shake your body” som grundlade succén med Destiny 1978.

Uppföljaren Triumph som kom 1980 hade ännu en dos av den discosoul som gruppen formaterat, och den mest kända låten ”Can you feel it” har varit långlivad, inte minst genom olika coverversioner och samplingar. ”Wondering who” innehåller inte solosång av Michael. Istället togs mikrofonen ovanligt nog i anspråk av Jackie Jackson, som aldrig hade gjort annat än sjungit körsång i gruppen(i tillägg till ett floppande soloalbum 1973).

Eftersom Jermaine, som tidigare varit andresolist vid sidan av Michael, hade stannat kvar på Motown vid flytten till CBS 1975 och då lämnat gruppen(hans giftermål med Berry Gordys dotter tvingade honom till ett lojalitetsbeslut) så fick dom andra bröderna kliva fram lite mer. Och Jackie gör det ju förträffligt. Så förträffligt att man inte ens funderar över att det inte är Michaels röst vi lyssnar på. Den här discobubblaren med sin call-and-response-refräng är min personliga favorit från ett väldigt bortglömt och underskattat album.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: