Skip to content

Blind Melon “Soup”, 1996

3 Apr, 2012

Lyssna på Spotify: Blind Melon “Soup”
Säger vi Blind Melon så säger vi Led Zeppelin i nästa andetag. Eller Free eller Lynyrd Skynyrd. Medan dessa influenser var starka hos Blind Melon och deras riffiga sjuttiotalsrock var det tyvärr inte bara det musikaliska som gick i arv, utan även rock’n’roll-dödens fula nuna.

Blind Melon hade sina rötter till stora delar i Mississippi,men bildades i Los Angeles där dom levde ihop som ett kollektiv medan dom kämpade till sig skivkontrakt. Shannon Hoon(som hade körat på Guns’N’Roses ”Don’t cry”; Hoon kände Axl Rose genom sin syster hemma i Indiana)  träffade dom på en fest hos en gemensam bekant. Det sound som skulle bli synonymt med bandet kompletterades av Hoons extremt ljusa, hesa och bitvis änglalika röst.

Shannon Hoon var en stor personlighet med stark utstrålning, inte minst som visade sig i ett minnesvärt och kaotiskt framträdande på Woodstock-festivalens återuppståndelse 1994, då han stod på scenen fullt sminkad och utklädd till kvinna och fick för sig att slänga ut trummor i publiken. Samtidigt visade hans sångtexter en mörkare och bräckligare sida, liksom att han hade en alltför stor smak för rocklivets nedbrytande frestelser och detta gjorde att han fastnade i drogberoendet.

Bandet led svårt och fick honom till slut att checka in på rehab efter en avbruten turné 1994. När han året efter sedan blev pappa så övertygade han alla om att han var redo för att turnera igen efter att Soup släpptes 1995, trots att han inte avslutat sin behandling. Kompromissen med en medföljande avvänjningsrådgivare gick åt pipan när Hoon struntade i alla råd och inte kunde hålla sig ifrån drogerna. Rådgivaren gav upp och hoppade av turnén.

Bara några dagar efter avhoppet, 21:a oktober 1995, hittades Hoon död av en överdos i bandets turnébuss. Den lite psykedeliska ”Soup” är delvis inspirerad av Kurt Cobains självmord, men valdes konstigt nog bort inför utgivningen av albumet med samma namn. Cobain brukar räknas in i The 27 Club, bestående av rockstjärnor som på olika sätt gått ur tiden vid samma ålder.

Shannon Hoon hade fyllt 28 år 26 september 1995, mindre än en månad före sin död. Sånär att han även på den punkten drog en egen parallell till sina föregångare.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: