Skip to content

The Undertones “I gotta getta”, 1979

2 Jun, 2012

Lyssna på Spotify: The Undertones “I gotta getta”
John Peel förvarade sina 143 absoluta favoritsinglar i en trälåda – omskriven som John Peel’s Record Box – bortsett från de med hans favoritband The Fall som förvarades separat. Bland de 143 favoriterna fanns givetvis också den största av dom alla: ”Teenage kicks”. På en 5-stjärnig betygsskala i hans radioprogram gav han låten 28 stjärnor. Hans gravsten bär också inskriptionen ”Teenage dreams, so hard to beat”, vilket är låtens första strof.

Nordirlands rykte i världen har i åratal tyngts ner av dess brokiga historia, men den ska jag inte veckla in mig i här. När punkvågen sköljde över Storbritannien blev den synonym för ungdomsrevolt och anarki, men fascinerande nog inte för det populäraste bandet från den mest turbulenta landsdelen.

The Undertones spelade en typ av ”bubblepunk” där John O’Neills poppiga låtar handlade om tonåringars problem, drömmar och vardag. Inte bara ”Teenage kicks” var en tonårshymn, utan även en sån som ”I gotta getta”. Feargal Sharkeys karaktäristiska vita soulröst gav dom dessutom ett unikt sound.

Sex Pistols Never Mind The Bollocks… anses ofta vara det viktigaste albumet från punkens glansdagar, men sett till kvalitet(en inte helt obetydlig faktor) så kan jag bara framhålla ett annat album som Det Viktigaste: The Undertones.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: