Skip to content

Topp 5: Påhittade fejkartister som faktiskt var väldigt, väldigt bra

9 Mar, 2013

Komikern Per Anderssons parodier i form av påhittade bidrag i mellanakterna under årets Melodifestival har både hyllats och sågats. Själv gillar jag sådana hyss. Världen skulle må bra av lite mer självdistans, inte minst dylika musiktävlingar där den ena efter den andra tar sig själv på alltför stort allvar. Då räknar jag inte in Sean Banan som ett slags undantag som bekräftar regeln, för det är inte min typ av humor. Om humor nu är rätt ord.

Gemensamt för samtliga på min lista nedan var glädjen det hela gav. När man kunde strunta i förväntningar från både skivbolag, fans och journalister fick man utrymme att göra det man tyckte var kul.

Parodier är inget nytt, inte minst kardinalexemplet Spinal Tap, men där har funnits några artister som inte bara lyckats bra med själva skämtet, utan också producerade musik man gärna lyssnar vidare på när man slutat småle:


The Dukes Of Stratosphear(1985/1987)
XTC:s psykedeliska alter-egon, skapade under avslappnade former i en stuga på den engelska landsbygden(dom tvingades köra studioutrustning och instrument med båt över en liten flod), blev så lyckade att den första EP:n 25 O’Clock 1985 sålde mer än albumet The Big Express året före. 1987 kom albumet Psonic Psunspot också, ett andrum efter de påfrestande inspelningarna av Skylarking med Todd Rundgren. Bara att ta fram checklistan och bocka av alla referenser till The Beach Boys, The Move, The Beatles osv. När dom ville göra ett bubblegum-album fullt med olika på hittade artister och band(inspirerat av The Turtles Present The Battle Of The Bands) lade skivbolaget Virgin in veto. Väldigt synd, för de låtar som givits ut på senare XTC-album har visat sig vara riktigt vassa(“Then She Appeared”, “Standing In For Joe”).
Spotify: Samlings albumet “Chops From The Chocolate Fireball” innehåller alla deras låtar


The Fraternal Order Of The All(1996)
Låtskrivaren Andrew Gold(medlem av 80-talsduon Wax, hade en softrockhit under 70-talet med “Lonely Boy”) gjorde inspelningar som sedan påstods vara återfunna mastertejper från ett obskyrt 60-talsband. Lät ena stunden som The Byrds, andra stunden som The Electric Prunes.
Spotify: Albumet Greetings From Planet Love


Ohio Express(1967-1970)
Ja, fejkat och fejkat. Bandet existerade, men det var då inte de som turnerade som sjöng på skivorna. Det gjorde en viss Joey Levine, som till en början värvades in av skaparna Jerry Kasenetz och Jeff Katz för att skriva låtar åt dom. När det turnerande Ohio Express första gången någonsin hörde sin nya singel i turnébussen utan att alls känna till den blev det ren parodi. De tre leadsångarna fick turas om att sjunga beroende på vems röst som mest liknade Levines i varje låt.
Spotify: Samlingsalbumet The Best Of The Ohio Express


The Uncle Devil Show(2004)
Till att börja med: omslaget var en kopia av The Strangeloves samlingsalbum I Want Candy: The Best Of The Strangeloves. Och även om medlemmarna låtsades vara bortglömda musiker från en svunnen tid bestod bandet av Justin Currie(Del Amitri), singer-songwritern Kevin McDermott samt dennes bror Jim som trummat i Simple Minds. Trots att framför allt Curries röst inte gick at ta miste på insisterade herrarna på att dom inte hade något att göra med saken; till och med i radiointervjuer spelade dom sina roller fullt ut. Intern humor som på något sätt ändå hittade ut. Musiken var förträffliga pastischer på 60-talspop med inte så lite parodiska texter om Gilbert O’Sullivan och att själa en kompis cykel och mycket annat.
Spotify: Albumet A Terrible Beauty


The Rutles(1978/1996)
Saturday Night Live-sketchen som flippade ur, fast på ett bra sätt.Allt iscensattes av Monty Python-medlemmen Eric Idle, och när den fejkade dokumentären All You Need Is Cash krävde ett soundtrack blev The Rutles-albumet allvar. All musik specialskrevs av Neil Innes(The Bonzo Dog Doo-Dah Band) som fick till vansinnigt snygga pastischer. Så snygga att man på flera håll trodde att det var äkta The Beatles-inspelningar. 1996 upprepade man historien med Archaeology i samband med att Anthology-serien gavs ut. Hur många Beatles-låtar kan du matcha ihop med Rutles-skivan?
Spotify: Albumet The Rutles

From → Krönikor, Topp 5

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: