Skip to content

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich “Hold tight!”, 1966

1 Jun, 2012

Lyssna på Spotify: Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich “Hold tight!”
Lite förenklat kan man säga att om inte Eddie Cochran dött hade kanske den här låten inte blivit något. Dave Dee, som sjöng den, var en ung och färsk polis utanför Bath där Cochran dog i en bilkrasch 1960 och lärde sig spela gitarr på Eddie Cochrans omhändertagna Gretsch.

Apropå bilkrasch så figurerar ”Hold tight!” i Quentin Tarantinos brutala exploitationhyllning Death Proof, där Kurt Russells rollfigur ”Stuntman Mike” med berått mod frontalkrockar sin egen bil med en annan, där ett gäng tjejer sitter och skrålar med i just denna låt innan kroppsdelar flyger åt alla håll. För säkerhets skull får vi på bästa NHL-manér se kollisionen ur flera olika vinklar, så vi inte ska råka missa något brutalt.

Hur brutalt det sammanhanget än är så ska det inte förta storheten från den brutalt vassa ”Hold tight!”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: