Skip to content

#442. Burt Bacharach with The Breakaways “Trains and boats and planes”, 1965

11 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Burt Bacharach with The Breakaways “Trains and boats and planes”
Inte var det tåg och båtar och flygplan som tog bort The Breakaways från skivomslaget till singeln “Trains and boats and planes”, men väl skivbolagsbossar som ansåg att dom gott kunde hålla sig undan från rampljuset. Den engelska vokaltrion fick släppa en handfull egna singlar under karriären, annars ägnade dom sin tid åt att köra bakom Jimi Hendrix, Petula Clark och en massa andra.

Hal David skrev texten som en reflektion över Burt Bacharachs flängande världen över, vilket gjorde att han och hans fästmö Angie Dickinson ofta var åtskilda. Allt var förstås alla transportmedlens fel, inte Bacharachs. Antingen var det tänkt att spegla en hemmafrus förnekelse av att bara vara en inventarie, eller så är det lite typiskt manligt perspektiv över den texten, men dess smarta bildspråk förlåter detta och låten är en av den dynamiska duons bästa. Sången från de anonyma tjejerna ger en bra bild av hur blasé och less hon är på att ständigt vinka honom adjö och vänta på hemkomsten som en skugga i hans liv.

I min värld får då The Breakaways gärna en del av uppmärksamheten.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: