Skip to content

Aztec Camera “The boy wonders”, 1983

27 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: Aztec Camera “The boy wonders”
Vad gjorde du när du var 17 år? Själv gjorde jag en och annan halvhygglig plockhandskräddning i hockeyhallen några gånger i veckan, inte bara med tur utan ibland även med skicklighet. Hade helt okej betyg, med en 5:a i Engelska som min stora trofé. 2:an i Naturkunskap talade jag mindre högt om. Kramades med en söt flickvän i soffan medan vi plöjde hyrda VHS-filmer. Började spela gitarr. Barréackorden var fortfarande för svåra, däremot började jag bli haj på A-moll, det var favoriten i början och gick att leka runt med lite mer än de andra. Men jag var inte i närheten av att ge ut en skiva. Jag var jävligt långt ifrån.

Roddy Frame var 17 år när han släppte High Land, Hard Rain. 17 år. Jag fattar ju att man kan ha talang och göra musik i väldigt unga år. Kolla exempelvis på Stevie
Wonder
. Eller Michael Jackson. Men Frames låtar hade intrikata melodier, nästan lite jazztonade. Låtar med mognad. Inte såna som skrivs av en 17-åring som fortfarande försöker dölja sin acne och frågar mamma och pappa vad det blir till middag varje dag.

High Land, Hard Rain var År Noll för indiepop och indierock så som vi känner den idag. De efterföljande trettio åren var slängluggar och upprullade skjortärmar viktiga, alltid för några av banden, oavsett årtionde.

Vi ska vara glada över att Roddy Frame inte levde för 2000 år sedan, med den medfödda
talangen. Då hade romarna varit skräckslagna och satt honom på korset innan han ens spelat färdigt sin första låt offentligt.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: