Skip to content

#388. Kirsty MacColl “He’s on the beach”, 1985

18 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: Kirsty MacColl “He’s on the beach”
Efter snart 20 år får jag ibland, otroligt nog, fortfarande höra hur gamla polare tycker att man var modig som flyttade till storstan och hur dom avundas en. Så vadå, det är väl bara att ta chansen? Man kan inte sitta och ångra sig när man står där med familj och hus och annat som binder fast en.

Huvudpersonerna i Kirsty MacColls ”He’s on the beach” är en som stack och en som inte gjorde det, och nu sitter hon där hemma och tar emot vykort från andra sidan jorden och får höra hur bra han har det. Så stod det även på Karl-Oskars och Kristinas tid i breven som utvandrarna skrev hem från Amerikatt och berättade hur bra allt var, men sanningen var aningen friserad många gånger för att inte oroa sina släktingar i Sverige. Allt är kanske inte så bra som det verkar. Men ser man inte efter själv får man aldrig veta.

MacColl skrev väldigt bra låtar redan som tonåring, och ”He’s on the beach” har ett popdriv á la The Smiths ”Hand in glove”. Har du dessutom någonsin undrat hur en änglakör låter är det bara att lyssna här(djupet i hennes röst lurar en att misstänka minst 20-faldig mångdubblering). Övergången vid 1.53 från refräng till stick är för övrigt den mest briljanta som gjorts.

Jag skickar inga vykort längre. Behovet finns inte av att varken försköna verkligheten eller att beklaga sig. Det räcker med att jag vet hur bra eller dåligt allt är.

Oavsett om jag sitter i solskenet på en strand i Australien eller i ett regnigt Stockholm. Jag har i alla fall sett efter.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: