Skip to content

#395. Merry Clayton “Gimme shelter”, 1970

25 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: Merry Clayton “Gimme shelter”
Man säger att det här är en av tidernas bästa covers, men faktum var att Merry Clayton sjöng redan på The Rolling Stones originalversion från Let It Bleed. Eller, i rättvisans namn, hon ägde den. Från början var det tänkt att Bonnie Bramlett skulle bistå Mick Jagger, men denna tvingades avstå på grund av sjukdom.

Merry (född på juldagen 1948) Clayton hade körat på Neil Youngs första självbetitlade album, och skulle senare även köra på Lynyrd Skynyrds ”Sweet home Alabama”, vilket är en sorts svart humor med tanke på konflikten dem emellan efter Youngs sydstatskritiska ”Southern Man” och ”Alabama”.

När hon spelade in sin första skiva i eget namn året efter Let It Bleed fick hon äntligen hela strålkastarljuset för sig själv, och SOM hon glänste. Hennes pipa sparkar, på ren svenska, Mick Jaggers arsel, vilket han själv också insåg eftersom man på Stones-versionen kan höra honom i bakgrunden utbrista ”Whoah!” när Clayton fläskar på som mest i senare delen av låten. “Rape! Murder!”-segmentet mellan 2.43 och 3.10 när rösten spricker gång på gång på gång är ett av de mest inlevelsefulla sångstycken som någonsin bevarats. Desperationen tar sig hela vägen in i bröstkorgen och skär sönder varenda mjukdel därinne.

Gravid som hon var under inspelningen fick hon missfall på väg hem från studion, vilket ansågs ha berott på den massiva ansträngning hennes sånginsats krävde. Hennes egen ”Gimme shelter” innehåller, förutom än mer överansträngd och bitterljuv sång, även en elak wah-wah-gitarr som Keef knappast hade fått till.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: