Skip to content

#404. Depeche Mode ”The things you said”, 1987

3 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: Depeche Mode “The things you said”
Jag har varit inne på ämnet förr: Alan Wilders roll och betydelse för Depeche Mode kan inte underskattas. Problemet var bara att dom övriga bandmedlemmarna gjorde det, vilket resulterade i hans avhopp 1995. Trots allt hade han på egen hand med all säkerhet tillbringat lika många timmar i studion som dom andra tre tillsammans under skivinspelningarna genom åren.

För en tid sedan gjorde Wilder rent hus då en av rockbranschens största enskilda auktioner skred till verket. En mängd saker från Depeche-tiden hade legat på hans vind alldeles för länge utan att någon saknade dom, allra minst han själv, och hans resonemang var att det var bättre om någon hade nytta eller glädje av grejerna än att dom bara låg där. Under en lördag och söndag tidigare i år i en bingohall i Manchester gick en mängd prylar gick under klubban, bland annat syntar, trumset, turnékläder och annat. När sista budet klubbats hade han fått in drygt två miljoner kronor.

Inför auktionerna kunde man på Youtube(vilket man fortfarande kan) se Wilder
demonstrera vintage-samplers med alla välbekanta ljud från de låtar vi lärt oss att älska. Lite vemodigt, tyvärr. Det accentuerar på något sätt hur han inte längre är medlem, trots att han var en vital del under så många år.

När jag hör honom spela valda riff från ”The things you said” minns jag hur jag älskade Music For The Masses och hur den inte kändes som en syntskiva trots att den var det. Det kräver sin konst och konsten kräver sin konstnär. Och många mästerverk bär en osynlig namnteckning med initialerna A.W.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: