Skip to content

#405. Sting ”Russians”, 1985

4 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: Sting “Russians”
Vi kan snacka på i oändlighet om daterad musik, men detta är den ultimata daterade sångtexten. Den låg också helt i linje med Stings rykte som en Bror Duktig. Han hade stött Amnesty i många år och det var hans skyddsköp av regnskogar i början
av 90-talet som fick det att eskalera när han åkte till Brasilien för att posera med brasilianska indianhövdingar. Säga vad man vill, men han har ju i alla fall gjort något. Men hans renlevnadsideal och tvättbräda till torso i kombination med färdigheter inom tantrasex med hustrun Trudie Styler gav honom inga extra gratisluncher, om man säger så.

Som det Kalla Kriget-barn han var kunde han detaljerat återge hur världen såg ut före Gorbatjov introducerade de ryska orden glasnost och perestrojka. Det ryska ordet mänsklighet fick vi dock aldrig lära oss, men det var vad Sting ville ha fram med ”Russians”: att dom faktiskt också var mänskliga och älskade sina barn minst lika mycket som vi i väst gjorde. Musiken var delvis baserad på ett klassiskt stycke av Prokofjev.

Man kan väl säga att fokus skiftat en del sedan ”Russians” och järnridåns fall, men tendenserna att måla upp folk, religioner och länder som rövare, banditer, terrorister och mördare är lika starka nu som då.

Norman Blake i Teenage Fanclub fick en gång frågan varför deras sånger alltid handlar om kärlek. Han svarade då att med en motfråga om varför dom skulle skriva om personer idag som ändå är borta om några år. Dom ville göra tidlös musik som kan leva vidare.

Och han hade en poäng där. För vilka av Stings låtar hör vi mest av idag? Inte är det ”Russians” i alla fall. Men vi kikar ju ibland i historieböcker, så varför inte.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: