Skip to content

#403. Live ”Lightning crashes”, 1994

2 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: Live “Lightning crashes”
Fallet är aldrig så nära som när man nått toppen. Något som kortlivade succén Live fick erfara. Egentligen var vissa förutsättningar inte så där jättebra. Dom kallades R.E.M.-kopior. Och vad fan var det för namn dom hade? ”Live”? Live från vadå?

I kölvattnet av Seattle, i en tid då det alternativa var det främsta alternativet, tog sig Live fram till förstaplatsen på albumlistan med Throwing Copper, deras andra album. Med”I alone” och ”Selling the drama” fick dom dunder- och brakhits och hela världen låg för deras fötter.

Det sorgliga för deras karriär var att dom samlade alla sina bra låtar på ett enda album. Uppföljaren Secret Samahdi var på tog för svag för att ens kvala in som uppföljare(för vem
kunde begära att även den skulle sälja 13 miljoner exemplar), och med rätta hamnade den snabbt i reabackarna.

Balladen och största låten de någonsin gjorde, ”Lightning crashes”, skrevs som en hyllning till Ed Kowalczyks gamla klasskamrat Barbara Lewis, som 19 år gammal 1993 dödades i hemstaden York, Pennsylvania av ett rattfyllo på flykt undan polisen efter ett rån. Flera av hennes organ donerades – bland annat fick en 10-månaders baby hennes lever – vilket inspirerade texten om hur vissa lever vidare tack vare andra.

Låtens bästa parti är i slutet när den uppnår sitt klimax, då Kowalczyk för full hals vrålar ut den förmodade smärtan över att ha förlorat någon närstående.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: