Skip to content

#416. Sam Dees “Lonely for you baby”, 1968

15 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: Sam Dees “Lonely for you baby”
Tillsammans med Phillip Mitchell är Sam Dees den mest underskattade inom soulmusiken någonsin. Oerhört talangfull som artist, ett geni som kompositör, och ändå blev det liksom aldrig någonting.

Men det började bra. Han föddes i Birmingham, Alabama(bara en sån sak) 1945 och vann som 9-åring en sångtävling, vilket skulle ge bränsle till hans yrkesval. 1968, tillbaka i Birmingham efter en första olyckosam sejour i New York, kom hans första singel. ”I need you” var en tårdrypande ballad, men inget som skakade någon topplista i rämningarna. Dess B-sida skulle senare komma att hålla hans namn dammfritt för kommande generationer, men mer om det strax.

Efter en misslyckad andra singel startade Dees ett förlag för sina låtar, vilket skulle underlätta för honom att ge ut musiken på olika skivbolag utan att själv behöva vara kontrakterad som artist. Han fick några chanser till att i eget namn ge ut skivor, först en singel på Chess, därefter några singlar och till och med ett album på Atlantic. Det albumet, The Show Must Go On från 1975 är idag ett hett samlarobjekt och mycket svårt att lägga vantarna på.

Efter att ha fått många chanser under första halvan av 70-talet tröttnade skivbolagen på honom och det blev istället hans låtskrivarådra som fick fullt upp. Låtar för Tavares, The Temptations, Gladys Knight och Dennis Edwards radades upp. Narada Michael Walden ordnade så att Whitney Houston spelade in hans ”Lover for life” på I’m Your Baby Tonight 1990.

Åter till den där B-sidan från 1968 jag nämnde i början. Många år senare nosade brittiska soulfanatiska kids upp ”Lonely for you baby” i sin hetsjakt på obskyra singlar att spela på sina Northern Soul-klubbar. Och vill man dansa sig svettig till en desperat, kärleks-törstande sångare över ett bultande beat kan man börja här.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: