Skip to content

#468. Elliott Smith “Somebody that I used to know”, 2000

6 Nov, 2012

Lyssna på Spotify: Elliott Smith “Somebody that I used to know”
Någonstans kring Figure 8 tappade jag och Elliott Smith bort varandra. Jag vet faktiskt inte varför. Kanske hade Either/Or och XO haft sådan enorm inverkan på mig i ett viktigt skede i mitt liv att det kändes fel att fortsätta tillsammans när jag gått vidare?

När jag lyssnar på albumet idag – det stod orört i hyllan under 7-8 år från veckan efter utgivning – fattar jag inte vad jag varit rädd för. Okej, produktionen är större än tidigare, en konsekvens av de större skivbolagsresurser han serverades(delar spelades in på Abbey Road). Det är absolut inget fel på låtarna. Tvärtom. Dom är hans mest personliga, skrivna under år av depressioner, krökande och stökande.

”Somebody that I used to know” var planerad som B-sida till återutgivningen av den tidiga singeln ”Division day”(som ej fanns på något album), men Smith bestämde sig istället för att ta med den på Figure 8. Låtens folkiga och sparsamma sound påminner om hans fyra första album, en nödvändig konstrast mot övriga låtar med fullt band och grandios ljudbild.

Omslagets målning finns i verkligheten på en husvägg tillhörande en audiobutiks gavel på Sunset Boulevard i L.A. Den har nyligen restaurerats från all graffiti som med åren täckt över den.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: