Skip to content

Crowded House “She goes on”, 1991

11 Dec, 2011

Lyssna på Spotify: Crowded House “She goes on”
Linda McCartney gick tragiskt bort 1998 i bröstcancer, och Paul samlade i april 1999 ihop både sitt eget sorgsna jag och en rad stora artister för hyllningen Concert for Linda i Royal Albert Hall. Där ombads Neil Finn framföra ”She goes on” tillsammans med Sinead O’Connor, men frågar du mig så kan jag inte förstå varför inte broder Tim Finn fick göra det istället då han är den som förärar låten en fantastisk andrastämma på ett av tidernas bästa popalbum, Woodface.

Innan Woodface blev verklighet så hade Neil kört fast med viss skrivkramp och ett skivbolag som krävde singlar som dom inte kunde höra bland dom första demolåtarna. Tim hade börjat trampa vatten i sin solokarriär några år efter att han lämnat kult-hjältarna i Split Enz. En radda låtar som dom båda bröderna först tänkt ge ut som ett Finn Brothers-album beslöt dom sig för att använda på Woodface och i samma veva göra den karismatiske Tim till medlem i bandet. Det höll inte längre än till den påföljande turnén då han lämnade bandet vid Glasgow-spelningen, ett beslut som både han själv och dom andra insåg var det bästa för alla. Utrymmet var inte stort nog inom bandet och alla fick trippa på tå för varandra.

Faktum är att ”She goes on” skrevs efter önskemål från en av Neil’s väninnor, vars mamma gått bort. Hon frågade försynt om han hade något hon kunde få spela upp på begravningen som ett slags tribut, så vår gode Neil skrev raskt ihop låten, spelade in en demoversion och lämnade över. Låten blev så bra att han insåg att den skulle med på Woodface.

”She goes on” bevisar att en begravningslåt inte behöver vara dränkt i en svart slöja, utan att livet går vidare, både på jorden och på andra sidan.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: