Skip to content

Track of the day #525. Richard Thompson “Beeswing”, 1994

25 februari, 2013

Spotify: Richard Thompson ”Beeswing”
På gymnasiet hade vi en lärobok i litteratur som hette Berättare genom tiderna, i vilken man kunde läsa utdrag ur romanklassiker som Tristan och Isolde, Natten Är Ljuv, Svindlande Höjder mfl. De flesta klassiska författarna fanns omskrivna i läroboken, som var en enkel och effektiv inträdesport till den skönlitterära världen.

Jag förstår fortfarande inte varför inte Richard Thompson alls omnämns i den. Få moderna låtskrivare har en så stark förmåga att berätta om personer och deras historier som han. Ta ”Beeswing” till exempel. Rotlös pojke med stora känslor för speciell flicka. Rastlös flicka med drömmar om världen. Tillsammans drar dom ut på en resa för att undvika småstadsledan, det hon är mest rädd för i hela världen. Till slut pallar hon inte ens med livet med honom, utan drar iväg själv och hamnar på gatan i Derby, alkoholiserad och nedgången.

Priset hon inte ville betala i form av att vara bunden i ett förhållande hade varit, som Thompson också konstaterar, rätt billigt i jämförelse med vad hon istället fick offra. Texter av det här slaget är för akustiska folksånger vad kramdjur är för småbarn. Eller tvärtom. Som gjorda för varandra, i vilket fall som helst.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: