Skip to content

#475. The Pretenders “Back on the chain gang”, 1982

18 november, 2012

Lyssna på Spotify: The Pretenders ”Back on the chain gang”
Sett till omständigheterna var det en bedrift att åstadkomma en succélåt som ”Back on the chain gang”, och 1982 blev ett år som Chrissie Hynde sent eller aldrig skulle glömma. I juni sparkade hon basisten Pete Farndon, och endast två dagar efter det beslutet dog gitarristen James Honeyman-Scott av en överdos. Mindre än ett år senare hittades även Farndon död i badkaret av sin flickvän efter att han tagit en överdos heroin som fick honom att svimma och drunkna.

Månaden därpå var hon och trummisen Martin Chambers trots kaoset tillbaka i studion för att spela in låten. Billy Bremner(Rockpile, Brinsley Schwartz) och Tony Butler(Big Country) hoppade in på gitarr respektive trummor. Hynde var själv gravid med sitt och Ray Davies första barn, och när singeln släpptes i slutet av året var hon höggravid och dom kunde inte turnera som annars är brukligt.

Ändå blev ”Back on the chain gang” en stor framgång, och kanske är det inte så underligt ändå: driven poprock med countrytoner, Hyndes karaktäristiskt oskolade röst, ”oh-oh-oh-oh-oh-oh”-hooken, och kompspel med pondus av inhopparna.

Och just det, musikfrälsta skådespelerskan Minnie Driver gillar den. Bara en sån sak.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: