Skip to content

#475. The Pretenders “Back on the chain gang”, 1982

18 Nov, 2012

Lyssna på Spotify: The Pretenders “Back on the chain gang”
Sett till omständigheterna var det en bedrift att The Pretenders åstadkom en succélåt som ”Back on the chain gang”. 1982 skulle nämligen bli ett år som Chrissie Hynde sent eller aldrig skulle glömma. I juni sparkade hon basisten Pete Farndon. Endast två dagar efter det beslutet dog gitarristen James Honeyman-Scott av en överdos. Farndon skulle dessutom mindre än ett år senare hittades död i badkaret av sin flickvän efter en överdos heroin som fick honom att svimma och drunkna.

Månaden därpå var hon och trummisen Martin Chambers trots kaoset tillbaka i studion för att spela in låten. Billy Bremner (Rockpile, Brinsley Schwartz) och Tony Butler (Big Country) hoppade in på gitarr respektive bas. Hynde var själv gravid med sitt och Ray Davies första barn och när singeln släpptes i slutet av året var hon så nära nedsläpp att de inte kunde turnera som annars är brukligt.

Trots alla motgångar blev ”Back on the chain gang” en stor framgång och kanske är det inte så underligt ändå: driven poprock med countrytoner, Hyndes karakteristiskt oskolade röst, ”oh-oh-oh-oh-oh-oh”-hooken och kompspel med pondus av inhopparna.

Och just det, musikfrälsta skådespelerskan Minnie Driver gillar den. Bara en sån sak.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: