Skip to content

#486. Soundgarden ”The day I tried to live”, 1994

10 Dec, 2012

Lyssna på Spotify: Soundgarden “The day I tried to live”
Minnet kan svika mig här, men i slutet av 1997 har jag för mig att jag såg en intervju på MTV med ett återförenat Black Sabbath, och trummisen Bill Ward fick frågan om vilket av de senaste årens band han skulle ha velat spela med förutom sitt eget. Han svarade kort och koncist: ”Soundgarden”, nästan med något vått i ögat. Det var inte svårt att förstå varför. Matt Cameron hade gjort assymetriska taktbyten till en konstform och hans sätt att spela var emellanåt mer jazz än heavy metal.

Eftersom bandet dessutom frontades av grungens klart bästa sångare i Chris Cornell var det liksom bara en tidsfråga innan dom skulle hitta rätt i sitt format. Hårt, men inte för hårt. Dystert, men inte för dystert. Avigt, men inte för avigt. Och hela tiden innovativt, så att man som lyssnare ofta fick fundera ”men vänta nu, vad gjorde dom där…?”. Superunknown blev den storsäljare dom förtjänade, och kan betraktas som en klassiker av samma dignitet som Paranoid, mycket tack vare dunderhiten ”Black hole sun” som fångades upp av samtliga radiokanaler, med undantag möjligen för Vinyl 107 och P2. När en kanal som NRJ matar en låt flera gånger om dagen, då, om någon gång, vet man att den har blivit mainstream.

”The day I tried to live” antogs handla om självmord, men var enligt Cornell en sång om en introvert persons försök att krypa ur sitt skal och vistas bland ”vanligt folk”. Såna som lyssnar på NRJ, kanske.

One Comment
  1. James berg permalink

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: