Skip to content

The dB’s “Judy”, 1981

7 Nov, 2011

Lyssna på Spotify: The dB’s “Judy”
Om någon tycker att det osar mer än en bris av Elvis Costello om ”Judy”(hör bara på basgången) så är det inte så konstigt, den är nämligen producerad av Roger Bechirian som inte bara höll i arbetet med Costello’s fem första album utan även Nick Lowe’s ”Jesus of cool”, Squeeze’s ”East Side story” och The Undertones’ debut.

The dB’s tillhörde samma scen som R.E.M. och är tillsammans med Let’s Active mer kända som janglepop-legender med kultstatus. Hemma i USA ville ingen ta sig an bandet, trots melodier och ett sound som Big Star skulle ha betalat pengar för. Deras första två album spelades in för ett brittiskt skivbolag. Efter två album, ”Stands for Decibels”(#76 på Pitchfork’s lista över 80-talets bästa album) och ”Repercussions” lämnade Chris Stamey bandet och satsade på en solokarriär.

Stamey och Peter Holsapple har förutom diverse soloalbum och arbete som studiomusiker och producenter även gett ut ”Mavericks” 1991 under namnet Holsapple-Stamey som är väl värt att kolla upp. Bandet har aviserat ett nytt album 2012 med alla fyra originalmedlemmarna som återförenats för konserter på senare år.

”Judy” gavs ut som singel mellan de båda första albumen men finns med som bonusspår på CD-utgåvorna. En klassisk historia om ”pojke möter flicka – pojke förlorar flicka – pojke försöker vinna tillbaka flicka”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: