Skip to content

#377. Magnus Johansson “Dom försöker sätta åt min vän”, 1990

7 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: Magnus Johansson “Dom försöker sätta åt min vän”
Hur många Magnus Johansson känner du till? Dom är jädrigt många, dom jag känner till. En ishockeyspelare, en tremänning(syssling) till en vän, en gammal skolkompis, en fotbollsspelare(med smeknamnet ”Ölme” och ett snöre till pannband, om någon minns honom?). Och så resten. Bland andra en svensklärare från Norrköping. 

” Jag tror att det görs väldigt bra musik i Sverige. Problemet är att nästan alla sjunger på engelska. Jag tycker det känns lite fattigt. Det är få svenska artister som har den där språkliga självklarheten, det är väl Christian Kjellvander och Rebecka Törnqvist som verkligen bemästrar engelskan. Att uttrycka sig på ett andraspråk blir lite svårare. Orden har inte samma valör, de får inte samma tyngd i berättandet. Det gör artister helt ointressanta för mig ibland.” 

Orden ovanför är Kjell Anderssons, ur en intervju med Sydsvenskan 2010.

Svenskläraren Magnus Johansson fick en Grammis som ”Årets Nykomling” 1990. Under den här perioden gjordes en uppsjö av bra svensk musik av svenska män: Jakob
Hellman
, David Shutrick, Eldkvarn, Staffan Hellstrand, Wilmer X, Perssons Pack m.fl. Den som var den fasta handen, och något av en fadersgestalt, bakom flera av artisterna var skivbolaget EMI:s husproducent, Kjell Andersson. Inte minst var han ett bollplank för Ulf Lundell i många år.

Det som präglade alla dessa skivor var att samtliga hade en ordentlig produktion, ren och varm, luftig och dynamisk. Risken att det skulle bli tråkigt med snarlikt sound eliminerades av varje artists personliga egenskaper. Hellmans bakvända fraseringar,
Eldkvarns släpiga Plura-sång, Wilmer X:s skånska bluesrock. Magnus Johanssons berättande sångtexter bjöd in lyssnaren till hans egen värld, påhittad eller ej. Den röda tråden i Anderssons studioarbete fanns dock med som en ryggrad hela vägen.

I samma intervju från 2010 sade han också:

”Drivkraft är otroligt viktigt. Att man är sin egen entreprenör, sin egen pådrivare. Uttryck är otroligt viktigt också. Kvaliteten i hur man berättar. Hur du når en lyssnare. Hur du berättar en text. Hur angelägen du låter.”

Kunde inte ha sagt det bättre själv. Och det krävs nog en svensklärare för att sjunga en textrad om ”…en pojke med en skrivmaskin som gjorde en stoppsladd med sin moped…”.
Kvaliteten i hur man berättar, var det.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: