Skip to content

Musiktips: The New Mendicants(Norman Blake & Joe Pernice) “Australia 2013 EP”

13 Jul, 2013


Båda herrarna tillhör de bästa låtskrivarna av sin generation. Båda har en fäbless för klanderfri stämsång i kombination med ringande gitarrackord. Båda har emigrerat till Toronto med sin käresta.

På papperet låter det som samarbetet många bara vågar drömma om. I verkligheten kan det bli den trevligaste sanndröm du haft. Joe Pernice(Scud Mountain Boys, Pernice Brothers) och Norman Blake(BMX Bandits, Teenage Fanclub, Jonny) sammanfördes förra året i sin nya hemstad av Pernice Brothers-trummisen Patrick Berkley och fann varandra utan att blinka.

Spelningar som akustisk duo började bokas och första inspelade alstret har nu kommit i form av en 6-spårs EP som nu sett dagens ljus. Endast hälften av låtarna är dock nyskrivna, de övriga tre är covers, varav två på sina egna låtar. Första spåret, inte helt väntade Kalla Kriget-inspirerade “This Time”, gjordes av INXS och fanns med på deras Listen Like Thieves från 1985. Utöver den görs även akustiska nyinspelningar av Teenage Fanclubs “I Don’t Want Control Of You”(från Songs From Northern Britain) och Pernice Brothers “Amazing Glow”(från Discover A Lovelier You).

Konstigt nog är det Pernice som sjunger lead på alla låtar utom “I Don’t Want Control Of You”, men deras respektive stämmor kompletterar varandra fint ändå: Pernices lite mer melankoliska, släpande mot Blakes ljusa, honungsmarinerade. De tre nyskrivna numren är förvisso inte det starkaste vi hört från duon(eller rättare sagt trion, eftersom trummisen Mike Belitsky från Torontobaserade Alt-Country-bandet The Sadies – samt kollega till Pernice sedan många år – också ingår), men gissningsvis sparar dom de vassaste låtarna till det album som kommer någon gång nästa år.

För att få upp den riktiga lägereldsfeelingen med två trubadurer i världsklass bifogar jag även deras version av Grant McLennans “Finding You” från The Go-Betweens sista album Oceans Apart som släpptes 2005, nästan på pricken ett år innan McLennan avled av en hjärtattack. En låt som Norman Blake dessutom sjunger lead på.

Australia 2013 EP finns ute nu.

From → Musiktips, Nyheter

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: