Skip to content

Albumrecension: AlunaGeorge “Body Music”, Betyg 3/5

29 Jul, 2013

Lyssna på Spotify: AlunaGeorge Body Music
Lyssna på rara.com: AlunaGeorge Body Music

Recension skriven på uppdrag av Kulturbloggen:

När jag var liten hade jag, precis som mina egna barn idag, en julkalender med 24 st paket att öppna dagligen fram till julafton. Hela december månad var en uppbyggnad av förhoppningar och förväntningar som kulminerade på själva julafton. Den tjugofjärde sade det sedan bara “Pang!”, och så var allt över. Uppskattningen av de klappar som utdelades av tomten blev på något sätt inte samma som de där små dagliga paketen, även om det som stod högst upp på önskelistan ibland faktiskt fanns inuti.

Nu för tiden, när alla och envar kan ge ut sin musik lite hur och när som helst, känns det ibland som de där decembermånaderna i min barndom. Brittiska überhajpade elektroduon AlunaGeorge har själva bidragit till en liknande mytbildning kring sig genom några vassa singlar under ett par års lopp, vilket världens medvetna musikskribenter hakat på och trissat upp till än högre förväntningar. Ingen frisk människa kan värja sig mot det pandemiska riffet i “Attracting Flies” eller de förställda rösterna i “Your Drums, Your Love”.

Med visst vemod konstaterar jag att Body Music är som min barndoms julaftnar. En genomlyssning är över och reaktionen låter inte vänta på sig. Det här var ju kul, men var det inte större än så här? Surret och ryktesspridningen är något som varje artist vill ha, men när det snurrar bortom all kontroll blir risken stor att man blir sin egen värsta fiende.

Missförstå mig rätt: här finns finfina housiga synt-R&B-spår som de tidigare singlarna samt “Bad Idea” och det undersköna titelspåret, men över ett helt album är det svårt att se skogen för alla träden. I vissa låtar reduceras Aluna Francis till som bäst en icke svärande Lily Allen, fast utan något egentligt bett. George Reid gör sitt bästa för att variera ljud och melodier, men med samma midtempo i nästan alla låtar blir det just tempo som saknas. Tempo och dynamik. Dock innehåller Body Music tillräckligt många minnesvärda ögonblick för att förtjäna ett medelbetyg.

AlunaGeorge skulle ha hållit sig till singelsläpp, då de gör sig bäst i små doser istället för en stor jämntjock massa.

Och for the record: jag hade många fina julaftnar som barn, med en Lego-brandstation och min första, livsförändrande freestyle som peakar.

Bästa spår: “Body Music”, “Bad Idea”, “Attracting Flies”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: