Skip to content

The Bucket List Vecka 48

29 Nov, 2013

Vi är framme vid 2013 års sista lista innan paus för summering av året och julfirande. En del av listan är outtakes och material som nyss givits ut som bonus-CD:s och liknande för skivor som redan kommit ut tidigare i år. Man förstår ibland inte varför vissa låtar ratas, så bra som de är.

Ta nu in det sista året har att bjuda i nyhetsväg, så återkommer listan en bit in på januari 2014 när nya releaser har börjat strömma in igen! Songs for Whoever kommer dock att vara aktiv även kommande veckor. Vi kan ju inte liksom bara lägga av.

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 48

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 48

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 48

Lyssna på Spotify: The Complete Bucket List(alla låtar)

The Brian Jonestown Massacre “Don’t Say A Thing”(från Revolution Number Zero EP, 2013)

Flummarna från San Francisco släppte i måndags en limiterad dubbel 7″-singel i färgad vinyl. Två versioner(originalet på finska och en engelsk med Matt Hollywood på sång) av “Viholliseni Maala” samt en alternativ version av titelspåret som fanns med på en samling på tyska bolaget 8MM Musik tillsammans med en rad andra mindre kända akter. Enda nya låten således är “Don’t Say A Thing”, och den är en härligt psykedelisk sammansättning av shoegaze och en massa ljudeffekter som låter som baklängestejper.

Ninsun Poli “Hey Lover”(singel, 2013)

Sångerskan från Botkyrka har en några år gammal R&B-EP i ryggen, men är kanske mest känd som rösten på Familjens “Feber”. Johan T. Karlsson är med och producerar “Hey Lover” tillsammans med hennes två bröder. En riktig Blondie-beefad uptempolåt med rullande pukor och en viss Martin Sköld på bas, vilket kanske hörs.

The Folk Remedy “New York Skyline”(från Sirens, 2013)

Ett tag ploppade Ryan Adams-kopiorna upp som svampar ur marken, men inte så mycket längre. Synd.

Warm Soda “Tell Me In A Whisper”(från I Need You Bad, 2013)

Sonny Smith(alias Sonny & The Sunsets) har på uppdrag av Polyvinyl Records samlat gräddan av västkustens garagerockscen(som det står på omslaget: “A buncha bands from Oakland, San Francisco, Los Angeles & Portland”) på samlingen I Need You Bad. Behöver världen ett nutida alternativ till Nuggets-boxen så är det här vad den har letat efter. Warm Soda släppte “Tell Me In A Whisper” redan i somras lite i skymundan på en 7″-singel, och den öppnar hela samlingen. Värdigt.

Bipolar Sunshine “Drowning Butterflies”(från Drowning Butterflies EP, 2013)

Titelspåret från Adio Marchants andra EP representerar precis det han står för: en innovativ kombination av funk, soul, R&B och pophookar. Tillika anledningen till att han är min senaste favoritartist.

The Lumineers “This Must Be The Place(Naive Melody)”(från The Lumineers – Deluxe Edition, 2013)

Lyckosamma folkrockarna från Denver har med sin lyckosamma version av Talking Heads enda riktiga kärlekslåt på bonus-CD:n som följer med Deluxe-utgåvan av succéalbumet The Lumineers.

Naomi Pilgrim “No Gun”(singel, 2013)

Förra fredagen var hon förband till The 1975 på Debaser. Enastående debutsingel.

Billie Joe + Norah “Oh So Many Years”(från Foreverly, 2013)

Ett samarbete åtminstone inte jag förväntade mig.

Stornoway “Waiting On The Clock”(från You Don’t Know Anything, 2013)

Efter att som första osignade bandet någonsin ha spelat i Later…with Jools Holland 2009 undertecknade Oxfordkvartetten ett skivkontrakt med 4AD inne på borgområdet i skotska staden Stornoway som de tagit sitt namn från. Sedan dess har de varit lovligt byte på alla de stora festivalerna och andra albumet Tales from Terra Firma från i våras är ett av årets hittills aptitligaste. Nu har ett minialbum med outtakes släppts som dessert.

Bastille “The Draw”(från All This Bad Blood, 2013)

Apropå skåprensning har brittiska dundersuccén Bastille släppt en utökad version av Bad Blood med en del tidigare släppta låtar men också en del nytt. Undvik dock deras coverversion av guilty pleasure-one hit wondern Cutting Crews “(I Just) Died In Your Arms” på samlingsalbumet Virgin Records: 40 Years Of Disruptions, lite för mycket Replay Mania för min smak.

Chromeo “Over Your Shoulder”(singel, 2013)

Electrofunkduon från Montreal står för den mest medryckande retrodiscon just nu.

INVSN “Söder Om Himlen”(från INVSN, 2013)

Dennis Lyxzén fortsätter fila av sina vassa kanter, men än finns tillräcklig friktion kvar.

Connan Mockasin “I’m The Man, That Will Find You”(från Caramel, 2013)

Nya Zeelands senaste unga talang, full av skruvad R&B-psykedelia.

Matt Pryor “Words Get In The Way”(från Wrist Slitter, 2013)

Efter ett fint album med The New Amsterdams för några månader sedan lade Pryor ned bandet, och har nu satsat på ett soloalbum istället. Fans av hans melodiska powerpop, frukta ej.

Carousel “Into The Night”(singel, 2013)

Varsågod och kliv rakt in i en collegefilm från 80-talet. Åtminstone låter det så.

Ulf Lundell “63 I November”(från Trunk, 2013)

Uffe är Uffe.

Movement “Us”(singel, 2013)

Nya electrosoulsinglar droppar in som små tomtebloss i höstmörkret.

Lindi Ortega “Lived And Died Alone”(från Tin Star, 2013)

Hon får sin musik att låta som den kaxiga glädjeflickan på saloonens övervåning i Vilda Västern som gråter sig till sömns på natten.

Tora “Capitalism”(från Tora EP, 2013)

Gitarrer möter electronica.

Petter Seander “Shoulders”(från Dear Impossible Dream EP, 2013)

VD:n/Singer-songwritern Petter Seander lyckas kombinera sin verksamhet i egna promotionbolaget Birds Will Sing For You(Miss Li, Kristian Anttila mfl) med att skapa egen musik utöver rollen som basist för nämnde Anttila. Motsatsförhållandet mellan gladlynt melodi och allvarsam text balanserar han dessutom ypperligt i fantastiska poplåten “Shoulders”.

Dan Baird And Homemade Sin “Outlivin'”(från Circus Life, 2013)

Ingen slår Dan Baird på fingrarna när det gäller ösig barrock med doft av sunkig amerikansk öl, och ingen har gjort det sedan dagarna i The Georgia Satellites.

Brazzaville “Soft Parade”(från Morro Bay, 2013)

David Brown har gjort ett konceptalbum om den fiktiva Anabel, som växer upp i droger, prostitution och all möjlig misär i 70- och 80-talets Kalifornien. Precis som det låter.

Keyser Soze “Do”(från The Remedy, 2013)

Länge sedan ett så gediget rootsreggaealbum släpptes. Pur glädje.

Sonny & The Sunsets “Those Drawings I Told You About”(från I Need You Bad, 2013)

Äh, den projektansvarige för samlingen måste väl få vara med också?

Di Leva “Lights Out På Ålderdomshemmet”(från Innan Solen Går Upp, 2013)

Fin hyllning till den generation som en gång byggde upp vårt land.

Mazes “Hayfever Wristband”(från Better Ghosts, 2013)

Den här frenetiska låten föregick albumet, och sticker fortfarande ut.

Fred Eaglesmith “Drunk Girl”(från Tambourine, 2013)

Han har en helt egen division inom Alt-Country. Helt enkelt.

Brendan Benson “Diamonds”(från You Were Right, 2013)

Pophjälten från Detroit har dragit ned på tempot, men inte på kvaliteten. Vilar numera stadigt på 70-talets västkustrock och återupplivar Stephen Stills Manassas.

Anja Bigrell “Phil”(från Anja Bigrell, 2013)

Kolla in det nyligen släppta debutalbumet från Montys Locos ena halva.

Jhené Aiko feat. Vince Staples “The Vapors”(från Sail Out, 2013)

25-åringen med det exotiska utseendet(japansk mamma, afroamerikansk pappa) från Los Angeles är rejält hajpad inför sin albumdebut i början av nästa år. Innan dess släpper hon EP:n Sail Out, med en räcka R&B-låtar influerade av pop och soul, saltade med rappande gäster som Kendrick Lamar och Vince Staples.

Tony Dekker “Somewhere near Thunder Bay”(från Prayer Of The Woods, 2013)

Fjolårets album Near Wild Everywhere hamnade i min årsbästalista för 2012. Great Lake Swimmers sångare släpper nu album i eget namn.

Bright Light Bright Light “In Your Care”(från In Your Care EP, 2013)

Även walesaren Rod Thomas hamnade på min årsbästalista i fjol, och har en ny EP ute.

Breton “Envy”(från kommande albumet War Room Stories, 2014)

Indiebandet Breton från södra London växer för varje singel och släpper sitter sitt andra album i februari nästa år. Just nu är dom på turné med Local Natives.

Viktor & The Blood “Boys Are In the City”(från kommande albumet Apocalypse Right Now, 2014)

Efter den starka debut-EP:n från i våras har nu första singeln från kommande albumet släppts. Kraften och popkänslan påminner en del om supergruppen Tinted Windows i mina öron.

Mikhael Paskalev “I Spy”(från I Spy EP, 2013)

Förra året blev Tom Cruise-i-Föräldrafritt-videon till “I Spy” en Youtube-succé och har i nuläget över 1,1 miljoner visningar. Egentligen kanske lite märkligt att ta med en “gammal” låt i en nyhetslista, men eftersom den släppts utanför hemlandet Norge först nu är det helt legitimt. Och nog måste väl “I Spy” få sin rättmätiga chans att få ta sig till toppen på varenda lista?

Josephine Foster “Sugar Pie I’m Not The Same”(från I’m A Dreamer, 2013)

Som sprungen ur en helt annan tidsepok.

Christian & The 2120’s “Easy On You”(från Different Strokes/Different Folks, 2013)

Kalmarsonen Christian Smedströms kopplingar till Augustifamiljen går främst via en duett med Daniel Gilbert. På den här låten är det dock Stefan Sporsén som briljerar med sitt trumpetande. Hans album är producerat av Joel Lundberg och Kristoffer Ragnstam. Med så goda förutsättningar är det en trevlig lyssning, särskilt 70-talsrockande “Easy On You” med sitt “T.N.T.”-riff.

Louis London “Grand”(från The Big Deep EP, 2013)

Begreppet “indierock” börjar bli urvattnat, och en väldig massa band med gitarrer tror att dom har det, trots att de låter precis likadant som ziljoner andra. Några som verkar ha just det är Sydneykvintetten Louis London, vars andra EP The Big Deep beskrevs av Brag Magazine som Beach Boys gone Kings Of Leon, but in a good way”. Fler än jag som associerar till Jeff Buckley när ni hör Ed Salomons röst?

K’Jon feat. Gwen Foxx “Shake It 4 Me”(från Man, 2013)

Takten är likartad med “Blurred Lines” och “Don’t Stop ‘Til You Get Enough”. Och givetvis “Got To Give It Up”. Men så hyllar han också Marvin Gaye i en av de andra låtarna på albumet Man.

Jaquline Ronneklew feat. Titiyo “Falling”(från Wild At Heart EP, 2013)

Inte ofta Titiyo hamnar i skymundan, men när hon ställs bredvid Jaquline Ronneklew inser man hur unik röst den senare har.

Benjamin Clementine “Cornerstone”(från Cornerstone EP, 2013)

Din nya Darling.

Roosevelt “Montreal”(från Elliot EP, 2013)

Kanske är jag en smula tjatig ibland, men även om Marius Lauber fanns med i The Bucket List Vecka 40 måste han också vara med åtta veckor senare när han fortsätter släppa så här vassa singlar.

Thao & The Get Down Stay Down “With A Girl Like You”(B-sida, 2013)

En av B-sidorna på singeln “Holy Roller” är en ruggig version av The Troggs-favoriten.

Lorde “Everybody Wants To Rule The World”(från Hunger Games: Catching Fire Soundtrack, 2013)

Precis som för Jennifer Lawrence blir allt Lorde rör vid till guld. Världsherravälde inom kort.

Dwele “Drive The Future”(singel, 2013)

Veckans moralkaka.

Casual Sex “Bastard Beat”(från The Bastard Beat, 2013)

Ruffiga basgångar, postpunksproduktion. Den bättre änden av dansant indierock. Givetvis från Glasgow. Och så textraden “Don’t. Let them. Touch you there.” Fula grejer på gång.

Charlotte OC “Hangover”(från Colour My Heart EP, 2013)

Hajpad ny popsångerska.

Thumpers “Unkinder(A Tougher Love)”(singel, 2013)

Omistlig indiepopsingel #1.

Holy Holy “Impossible Like You”(singel, 2013)

Omistlig indiepopsingel #2. Skapad av två australiensare som ett par år sedan bildade bandet när de bodde i Stockholm resp. Berlin.

Zach Buchanan “Easy”(från kommande EP:n Home, 2013)

Omistlig indiepopsingel #3.

The Limiñanas “Votre Coté Yéyé M’emmerde”(från Costa Blanca, 2013)

Ett enda långt namedroppande är liksom okej i Yéyé-miljö och Serge Gainsbourg-tappning.

Minor Alps “I Don’t Know What To Do With My Hands”(från Get There, 2013)

Gamla vännerna Juliana Hatfield och Matthew Caws(Nada Surf) har ett band ihop.

The View “Tight Hopes”(från Tight Hopes EP, 2013)

Jag blev söndercharmad av “Wasted Little DJ’s” för några år sedan. Samlingen XX från tidigare i år gavs även ut i en deluxeversion med en bonus-CD. På den fanns en del outgivet material, och nu har “Tight Hopes” och ett par låtar till fått en egen EP. Klokt.

Kevin Morby “Wild Side(Oh The Places You’ll Go)”(från Harlem River, 2013)

Han slog en gång vad med en polare om $100 om att han skulle göra minst 200 spelningar under ett år. Han räknade vid det nyåret ihop till 196… Polaren var schysst nog att låta honom slippa pröjsa, eftersom han ändå hade varit under en löpande turné för 200 spelningar. Ständigt i rörelse(bor i Los Angeles, spelar i Brooklynbanden Woods och The Babies) men ändå tid att skriva låtar, turnera och släppa soloalbum. Vissa arbetar bäst under press.

Say Lou Lou “Better In The Dark”(från Better In The Dark EP, 2013)

Tvillingarna Elektra och Miranda i Say Lou Lou är Sveriges nästa stora pophopp. Albumdebut sker i början av nästa år.

Invasions “Rosy”(från Invasions, 2013)

Surfig garagepop från Toronto som drömmer våta drömmar om “Rosy”.

The Suburbs “Reset The Party”(från Si Sauvage, 2013)

Bra sväng från legendariskt Twin Cities-band.

Lily Allen “Hard Out Here”(singel, 2013)

Cockneyns vassaste bomullstunga är tillbaka.

Kurt Vile “Feel My Pain”(från “it’s a big world out there(and I’m scared)”, 2013)

Ännu en outtakesutgåva, och förstås en kvalitativ sådan med en så värkande vacker sång som “Feel My Pain”. Om en vecka besöker han Sverige.

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 48

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 48

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 48

Lyssna på Spotify: The Complete Bucket List(alla låtar)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: