Skip to content

Backtrack of the day #543: Liz Phair ”Fuck And Run”(från Exile In Guyville, 1993)

27 Dec, 2013

När Alanis Morissette dundrade fram 1994 med Jagged Little Pill och dess fräsande sångtexter undrade alla varifrån hon kom. Det korta svaret var att hon kom från Liz Phair-land. Numera etablerade, men på den tiden växande, indieetiketten Matador Records signade Chicagosångerskan baserat på en demorecension och en demokassett, helt utan att ha ens träffat henne. Debuten Exile In Guyville hyllas ofta som ett av tidernas bästa album, och den marknadsfördes som ett svarsalbum till Rolling Stones Exile On Main St.

Den coola grungen och de mesiga pojkbanden dominerade 1993, och någonstans där mitt emellan hamnade Phair och hennes melodiska lo-fi-rock kryddad med en attityd dessförinnan sällan hörd från ett kvinnligt perspektiv. Detta var förstås också en av nycklarna till hennes framgångar, för någon måste till slut ge ordentligt utlopp för de ord som existerade inuti en kvinnas huvud. Uttrycket “Guyville” uppfanns av bandet Urge Overkill, och var ett sätt att beskriva hur musikscenen såg ut i var och varannan amerikansk stad; killarna kände sig berättigade att diktera vad som spelades och när, tjejerna skulle hålla sig på sidan och vara glada att de alls fick vara med. Man kan knappast påstå att innebörden raderats, men att vi med åren i alla fall kommit en bit på vägen och förhoppningsvis är det snart ett minne blott.

Omslagsbilden till albumet togs av Urge Overkills Nash Kato, som övertalade Phair till att posera topless i fotoautomat och därefter beskära bilden till en lite lagom utmanande men rumsren musiker vars ena bröstvårta knappt kan förnimmas i nedre bildkant.

“Fuck And Run” provocerade, och skrämde rent av bort, känsliga vardagslyssnare, men bakom titeln fanns självförebrående tankar om avsmaken för frestande engångsligg och längtan efter gråtråkig, men ändock, äkta kärlek. Många som tog Liz Phair till sina hjärtan kände nog ganska omgående att de inte kunde ha sagt det bättre själva. Och ännu fler undrar när vi ska få ta emot ett lika omvälvande debutalbum igen.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: