Skip to content

Backtrack of the day #544: Marvin Gaye ”Inner City Blues(Make Me Wanna Holler)”(från What’s Going On, 1971)

30 Dec, 2013

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

“Det värsta jag någonsin hört i hela mitt liv!” Detta något förhastade omdöme påstås Berry Gordy ha gett What’s Going On vid första genomlyssningen. På sätt och vis kan man inte klandra honom. Han hade skapat en av tidernas största hitfabriker genom att hålla sig till Motown-soundet oavsett om så Sovjetunionen hade hotat med kärnvapenattacker. Och What’s Going On lät inte som något ens i närheten av “I Can’t Help Myself” eller “It’s The Same Old Song”.

Frånsett ovan hade Gordy dessutom ett år tidigare förkastat Gayes förslag om att göra ett helt album med protestsånger, något som Gaye struntade i och spelade in det ändå. Han drog nytta av Motowns studiomusikers jazzbakgrund och skapade komplexa arrangemang i kombination med congas, stråkar och flerdubblade sångspår. En av de som utmärkte sig allra mest var James Jamerson, i synnerhet i den avslutande “Inner City Blue(Make Me Wanna Holler)”, där hans optimistiska basspel skänker lite hopp till den ödesmättade och fortfarande ack så aktuella sångtexten.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: