Skip to content

Backtrack of the day #547: Tom Petty ”Yer So Bad”(från Full Moon Fever, 1988)

4 januari, 2014

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

Redan Southern Accents skulle ha blivit Tom Pettys första soloalbum, men det var inte förrän med Full Moon Fever det förverkligades. Åren 1987-1989 präglades av samkvämet mellan några av rockens giganter i Malibu under vad som skulle bli Traveling Wilburys, och i epicentrum stod Jeff Lynne. De senaste Petty-albumen hade varit tidsödande historier som glädjedödats av perfektionism och interna strider. Petty längtade än mer efter att få slippa ta hänsyn till andra.

Lynne kom in i bilden via en demo av George Harrisons Cloud Nine som hamnade i Pettys händer, och tillförde med sin studioexpertis en helt annan effektivitet och ingångsvinkel. Han förlöste dessutom den senare genom att de båda tillsammans för första gången skrev en låt tillsammans, ”Free Fallin'”, med vilken de stormade in hos Mike Campbell och krävde att få spela in. Därefter tog de tag i en annan låtidé, vilken spelades in på ett par timmar, något som inte inträffat på flera år; ”Yer So Bad”.

En annan händelse som hade präglat Tom Pettys liv var att en pyroman bränt ner hans hem 1987 och ödelagt i stort sett alla hans minnen och tillhörigheter. Dessbättre skadades ingen i branden. Pettys nästan lite för neutrala syn på saken var att ”branden blev en så enorm händelse, men ens liv är inte vad det ser ut att vara i tidningarna. De skildrar bara de riktigt tragiska eller fantastiska sakerna. Aldrig sakerna där emellan.”. Och ”sakerna däremellan” kunde ha syftat på innehållet i ”Yer So Bad”.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: