Skip to content

Backtrack of the day #546: Bomb The Bass ”Don’t Make Me Wait”(från Into The Dragon, 1988)

2 Jan, 2014

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

Samplingkulturen gjorde sitt ordentliga intåg i slutet av 80-talet när M/A/R/R/S ritade om alla kartor med “Pump Up The Volume”. I samma veva kom London-DJ:n Tim Simenon ut med sin första singel “Beat Dis” under namnet Bomb The Bass, inspelad för en spottstyver med oräkneliga samplingar från allt möjligt från hip-hop till gamla TV-deckare.

Imponerad som jag var av “Beat Dis” var jag även tvungen att införskaffa uppföljaren, en dubbelsidig A-sidesingel med “Megablast” på ena sidan, men det var den andra jag spelade mest. “Don’t Make Me Wait”, med vad jag tror är Deacon Blue-sångerskan Lorraine McIntosh(av någon anledning i några fall krediterad som Lauraine) vid mikrofonen, var inte alls som “Beat Dis”, och faktiskt något av en chock. Men faktum är att det samtidigt var ett bevis på Simenons storhet. Som det skulle utveckla sig kunde snart vem som helst skapa en och annan semihit med hjälp av en genomsnittssampler, men ingen skapade parallellt prototypen för electropop som “Don’t Make Me Wait”. Och idag ska många, väldigt många, känna tacksamhetsskuld till låten, inte minst vår egen Robyn. Tim Simenon var definitivt före sin tid, inte bara med “Beat Dis”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: