Skip to content

Backtrack of the day #546: Bomb The Bass ”Don’t Make Me Wait”(från Into The Dragon, 1988)

2 januari, 2014

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

Samplingkulturen gjorde sitt ordentliga intåg i slutet av 80-talet när M/A/R/R/S ritade om alla kartor med ”Pump Up The Volume”. I samma veva kom London-DJ:n Tim Simenon ut med sin första singel ”Beat Dis” under namnet Bomb The Bass, inspelad för en spottstyver med oräkneliga samplingar från allt möjligt från hip-hop till gamla TV-deckare.

Imponerad som jag var av ”Beat Dis” var jag även tvungen att införskaffa uppföljaren, en dubbelsidig A-sidesingel med ”Megablast” på ena sidan, men det var den andra jag spelade mest. ”Don’t Make Me Wait”, med vad jag tror är Deacon Blue-sångerskan Lorraine McIntosh(av någon anledning i några fall krediterad som Lauraine) vid mikrofonen, var inte alls som ”Beat Dis”, och faktiskt något av en chock. Men faktum är att det samtidigt var ett bevis på Simenons storhet. Som det skulle utveckla sig kunde snart vem som helst skapa en och annan semihit med hjälp av en genomsnittssampler, men ingen skapade parallellt prototypen för electropop som ”Don’t Make Me Wait”. Och idag ska många, väldigt många, känna tacksamhetsskuld till låten, inte minst vår egen Robyn. Tim Simenon var definitivt före sin tid, inte bara med ”Beat Dis”.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: