Skip to content

The Bucket List Vecka 5, 2014

31 Jan, 2014

Meddelas här och nu: 2014 har exploderat! Så mycket bra musik som släppts nyligen är det inte alltid man får vara med om. Noterar denna vecka en stark representation av framför allt rock med riff, danspoptjejer, gitarrpop, alt-R&B, country-/indiefolk och psykedelia. Veckans vassaste och mest spännande låtar som jag känner just nu är Skogsrå, Tokyo Police Club, Kelis, Snowbird, Warpaint, Lo-Fang och så den totalt okände high school-studenten Owl-Eyes från Missouri som gjort en grym, garagerockande överkörning till debut. Utöver dessa finns även nyheter med The Autumn Defense, Kylie Minogue, BANKS, Night Beds, Naomi Pilgrim, Dum Dum Girls, David Crosby, The Hidden Cameras, Supersuckers, Youth Lagoon, Black Lips m.fl.

Kort sagt: jädrar vad kul det här är!

Tjing!

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 05

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 05

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 05

Lyssna på Spotify: The Full 2014 Bucket List(alla årets låtar)

The Autumn Defense “This Thing That I’ve Found”(från Fifth, 2014)

Popsidan av Wilco är inne på sitt femte album. John Stirratt och Pat Sansone fortsätter att göra stor, stor pop med enkla, enkla medel.

Drive-By Truckers “Pauline Hawkins”(från kommande albumet English Ocean, 2014)

Första studioalbumet utan basisten Shonna Tucker. Man kan tycka att Patterson Hood och Mike Cooley är bandet, men hon har ändå varit med några år och bidragit med både låtskrivande och sång. Låter dock som att det ska kunna funka.

Beck “Blue Moon”(från kommande albumet Morning Phase, 2014)

Det har gått sex långa år sedan Modern Guilt, enligt Beck Hansen själv delvis på grund av problem med ryggraden. Morning Phase sägs vara en uppföljare till Sea Change från 2002, och flertalet musiker som medverkade då är även med nu.

Elbow “New York Morning”(från kommande albumet The Take Off And Landing Of Everything, 2014)

Ett av de band i post-Britpop-vågen som faktiskt har varit bra. Så bra att de dessutom lanserat två egna ölsorter för hembeställning. Så nu kan du skippa vinerna från de hårt rockande, ålderdomliga storfräsarna.

Cloud Nothings “I’m Not Part Of Me”(från kommande albumet Here And Nowhere Else, 2014)

Dylan Baldi säger att nya albumet skrevs när han var gladare än inför de tidigare tre och har mindre inslag av “fuck everything”. Säger han, ja. Here And Nowhere Else är producerad av megameriterade John Congleton som också producerar nya Swans-albumet.

Kelis “Jerk Ribs”(från kommande albumet Food, 2014)

Yummy.

Knight One feat. Patrick Baker “Moments Before”(från Swords Cry EP, 2014)

Evige Songs for Whoever-favoriten Patrick Baker fortsätter att förgylla dancelåtar här och där. Nu senast på Knight Ones “Moments Before”, full med ostiga keyboards och chilliga French House-beats.

Allah-Las “Had It All”(singel, 2013)

Ursprungligen gavs den här ut enbart på 7”-singel med “Every Girl” på andra sidan, men nu har den fysiska utgåvan sålt slut och låtarna har gjorts tillgängliga för streaming, gudskelov. Riffet som inleder sången lurar en att tro att det rullar hela sången igenom, men återkommer först i slutet igen. 12-strängad autentisk Nuggets-känsla, what else?

EthanTeel_FrontCover_FINAL_iTunes

Owl-Eyes “Wild Child”(från Wild Child EP, 2014)

Rätt mycket Iggy Pop över det garagerockande titelspåret som nyligen släppts av enmansbandet från Missouri. Ethan Teels är en snubbe som fortfarande går i high school. Han har de senaste åren gått verklighetens School Of Rock, en 5-årig musikutbildning som finns över hela USA, samt i Kanada, Mexiko, Brasilien och Filippinerna. Om det han visar upp på Wild Child EP var något han lärde sig i skolan är det bara en tidsfråga innan de börjar nyttja honom som affischnamn. Om inte så är det deras förlust.

Dum Dum Girls “Too True To Be Good”(från Too True, 2014)

Kanske ingen hit i paritet med “Bedroom Eyes”, men väl så bra ändå. För sann för att vara bra?

We Are Scientists “Make It Easy”(från kommande albumet TV En Francais, 2014)

Sommarens singel med dubbla A-sidor,  “Something About You/Let Me Win”, var något av en utrensning från tidigare inspelningar. Nu är första låten från kommande fjärde albumet tillgänglig.

Angelique Kidjo “Kulumbu”(från Eve, 2014)

Beninsångerskans album Eve är döpt efter hennes egen mor och är en hyllning till afrikanska kvinnor. Dr John gästar på piano på “Kulumbu”.

Tom The Lion “Sleep”(från kommande albumet Sleep, 2014)

Tom The Lion är en multiinstumentalist från London med sinne för känsloyttrande skäggpop. Beskrivs av Rough Trades webbshop som en korsning av Nick Drake, Mark Hollis och Thom Yorke.

iamamiwhoami “Fountain”(singel, 2014)

Jonna Lee är isande vacker i videon till den kylslaget vackra nya singeln “Fountain”.

Elephant “Elusive Youth”(singel, 2014)

Om förra årets finfina singeln “Skyscraper” osade 60-tal var det inget mot “Elusive Youth”.

Skogsrå “Now You See Me”(singel, 2014)

Största svenska överraskningen hittills i år. Prima funky electropop från någon, någonstans i Sverige. Ingen vet nämligen vem som döljer sig bakom aliaset Skogsrå. Knockar fullständigt, oavsett ursprung.

Naomi Pilgrim “Money”(från Naomi Pilgrim EP, 2014)

Lyckan. Den som infann sig när nyheten spred sig om en cover på Ladys “Money” från deras självbetitlade album som hittade hem hos soulpubliken i fjol.

The Hidden Cameras “Doom”(från Age, 2014)

Soundet är mörkare och stundom mer elektroniskt, sången mer dramatisk. Joel Gibb har tagit ett kliv bort från sin “gay folk church music” mot doom-pop, men är fortfarande lika intressant.

Jennie Abrahamson “The War”(från kommande albumet Gemini Gemini, 2014)

Stockholmssångerskan, ursprungligen från Umeå, har gjort en grandios ny popsingel med en hel del rytmik och elektroniska klanger.

Ken Will Morton “Asshole”(från Slow Burn, 2014)

Athens-baserad musiker som släppt sitt sjunde album med Heartland-americana av bästa John Hiatt– och Freedy Johnston-märke. Omslaget är gjort av lo-fi-musikern och konstnären Jack Logan.

Ernest Ellis “Shine Like Me”(från kommande albumet Cold Desire, 2014)

Var det någon som väntade på ett nytt Beck-album?

Neneh Cherry “Everything”(från kommande albumet Blank Project, 2014)

Snart är hon tillbaka med första egna albumet sedan 1996, producerat av Four Tet. “Everything” antyder att hon har edgen kvar.

Bad Things “Fool”(från Bad Things, 2014)

Alltså vilket jädra effektivt riff. Bara en dåre tror på allvar att det här är dåliga grejer.

I Break Horses “Disclosure”(från Chiaroscuro, 2014)

Maria Lindéns röst höljs av mystik där den ligger mitt bland de böljande, iskalla syntharna som O.M.D. och The Human League använde sig av runt 1980-81.

Dawn Richard “Levitate”(singel, 2014)

R&B-sångerskan och modellen Dawn Richard är mitt uppe i en albumtrilogi kallad The Heart Trilogy. Hittills har de två första albumen släppts, GoldenHeart och BlackHeart. Sista tredjedelen RedemptionHeart kommer någon gång under 2014, men det är oklart om nya singeln “Levitate” kommer att ingå där.

Ponyhof “Empires”(från Empires, 2014)

New York-musikern Carrie Erving utvecklade en kärlek till elektroniska trummor och syntar under tre år då hon levde i Berlin. Tillbaka i Brooklyn sedan 2010 har hon nu kommit till releasen av sitt debutalbum under namnet Ponyhof. Will Butler från Arcade Fire gästar på en av låtarna.

Night Beds “Head For The Hills”(singel, 2014)

Country Sleep var ett av fjolårets bästa album. Nu har en ny singel från Winston Yellen plötsligt dykt upp.

Mogwai “Master Card”(från Rave Tapes, 2014)

Direkt in på plats 10 på den brittiska albumlistan får anses vara en succéstart för de skotska postrockarnas åttonde.

Cocoanut Groove “The High Coast”(från How To Build A Maze, 2014)

Att Umeå skulle vara grogrund för autentisk sunshinepop med 12-strängade gitarrer kanske var lite otippat, men Olov Antonsson har fått till en ljudbild som kunde få den mest inskränkte Byrds/Zombies-dyrkaren att börja lyssna på nyproducerad musik. Dessutom sjunger han om Höga Kusten, bara en sån sak.

Folie Ordinaire “Chez Folie”(från Chez Folie EP, 2013)

Exakt så älskvärt som tidiga 80-talet kunde vara.

Alpines “Oasis”(singel, 2014)

Exakt så älskvärt som sena 80-talet kunde vara.

The Supersuckers “Bein’ Bad”(från Get The Hell, 2014)

Sista decenniet har det varit lite fram och tillbaks med Eddie Spaghettis barrockare, men när dom får till det får dom verkligen till det.

Ásgeir “Summer Guest”(från In The Silence, 2014)

Kan inte minnas att han framförde “Summer Guest” när jag såg honom på Riche för några veckor sedan, i så fall borde jag nog ha kommit ihåg det.

Schoolboy Q “Man Of The Year”(från kommande albumet Oxymoron, 2014)

Återstår att se vem som får utmärkelsen. Titeln för året uttal av både “man of the yeah” “party over heah” och “everyweah” torde vara säkrad i alla fall.

The Rifles “Go Lucky”(från None The Wiser, 2014)

Referenserna till The Jam blir nästan för mycket, The Rifles står tillräckligt mycket på egna ben utan dem.

Cymbals “This City”(från The Age Of Fracture, 2014)

När du vill att musik ska vara rolig att lyssna på. Och inte som allt annat.

Mideau “Way With Words”(från Way With Words EP, 2013)

Duo från Salt Lake City som har bra hand med både melodier och ord.

Amy Ray “Duane Allman”(från Goodnight Tender, 2014)

Amy Ray hade under många år folkrockduon Indigo Girls tillsammans med Emily Saliers. På hyllningen till legenden Duane Allman medverkar Susan Tedeschi från Tedeschi-Trucks Band. Och jag skulle kunna tänka mig att det är Derek Trucks som spelar slide, även om det inte omnämns någonstans.

Menace Beach “Fortune Teller”(från Low Talker EP, 2014)

Psych-rock från Leeds med distad sång och skeva gitarrer. Tokbra förstås.

Eleanor Friedberger “Children Of The Revolution”(från Under The Covers, 2014)

Skivbolaget Frenchkiss Records lät flera av sina artister spela in valfria covers som nu släppts på ett album. Förutom en slagkraftig T.Rex-cover från Friedberger återfinns även Drowners, Dead Gaze, Tripwires och Crocodiles.

Sophie Ellis-Bextor “Young Blood”(från Wanderlust, 2014)

Vacker som en dag, sångröst som en stjärnklar natt. Och ett album producerat och delskrivet av Ed Harcourt.

Youth Lagoon “Worms”(från The Space Project, 2014)

Lefse Records har sammanställt ett album med inspelningar som olika artister har gjort av ljud från rymden. Trevor Powers skapade “Worms” av elektromagnetiska impulser som översatts till ljud. Fråga mig inte hur det går till.

Snowbird “Bears On My Trail”(från Moon, 2014)

Ny drömpopduo vars ena halva heter Simon Raymonde från Cocteau Twins.

Warpaint “Feeling Alright”(från Warpaint, 2014)

Trummisen Stella Mozgawa och basisten Jenny Lee Lindberg får psykedelia att möta R&B.

Lo-Fang “Look Away”(från kommande albumet Blue Film, 2014)

Los Angeles-producenten och klassiskt skolade musikern Matthew Hemerlein är en artist som 4AD tror stenhårt på inför 2014 då han släpper sitt debutalbum i februari. “Look Away” är en låt med flera ansikten: den börjar som trummaskinsindie, går sedan över singer/songwriterpop mot en lite lugnare avslutning med cellos.

Rufus Wainwright “Me And Liza”(från kommande albumet Vibrate: The Best Of Rufus Wainwright, 2014)

Ny låt bland alla andra favoriter på nya samlingen. Eller ännu en hermelin bland hermelinerna, om man så vill.

Wayne Marshall “On The Corner”(från Tru Colors, 2014)

Lite reggaegung mitt i vintern, med textvinkningar till R.E.M.‘s “Losing My Religion”(!).

YACHT “Plastic Soul”(singel, 2014)

Mer digital än plastig soul.

Architecture In Helsinki “Dream A Little Crazy”(från kommande albumet Now + 4EVA, 2014)

Andra singeln från australiensarnas kommande album var mer bubblegum än man kunde ana.

The Black Lips “Boys In The Woods”(från kommande albumet Underneath The Rainbow, 2014)

Medhjälpare i studion: Patrick Carney från The Black Keys. Bluesig garagerock utlovas.

Elizabeth Rose “Out Of Step”(från Elizabeth Rose, 2014)

Electrosoul från Sydney.

Johnny Cash “She Used To Love Me A Lot”(från kommande albumet Out Among The Stars, 2014)

Otroligt hur ett album kan bara glömmas bort under 30 års tid. Out Among The Stars spelades in i två omgångar, 1981 och 1984, och skrinlades sedan fram tills Cashs son John Carter Cash hittade det 2012 och beslutade sig för att det måste ges ut.

The New Mendicants “Cruel Annette”(från Into The Lime, 2014)

Norman Blake(Teenage Fanclub), Joe Pernice(Scud Mountain Boys, Pernice Brothers), Mike Belisky(The Sadies) i bästa Beatles/Jellyfish-form. I rest my case.

Alison Valentine “Curious”(singel, 2014)

Har du hört den om floristen som blev discodrottning? Alison Valentine jobbar med att skapa blomsterarrangemang och kreationer åt de stora modehusen i New York, som Hermes, Yoko Ono och Oscar De La Renta. Hon skapar också autentisk analogdisco producerad av Chrome Canyon.

Drowners “Well, People Will Talk”(från Drowners, 2014)

Är det något folk kommer att prata om så är det briljansen i Drowners popmusik.

Kyla La Grange “Cut Your Teeth”(från kommande albumet Cut Your Teeth, 2014)

Stjärnskott som kan mäta sig med en viss danspop-drottning här längre ner i listan…

Damien Jurado “Silver Joy”(från Brothers And Sisters Of The Ethereal Son, 2014)

Helakustisk pärla från Seattles finest. Richard Swift producerade både förra albumet Maraqopa och det nya.

Hannah Boleyn “Cemetary”(singel, 2014)

“Inspirationen till mitt låtskrivande kommer från urvalet av idiotiska karlar som jag dejtat.” Bara det citatet är en anledning att älska den här Londontjejen med en själfull röst och vass tunga.

Supermodel “Fly By Night”(från Rimu & Roses, 2014)

Folk, latino, pop, tjejsång, killsång. Rena karusellen på nyazeeländarnas album Rimu & Roses, som mixats av tyska producenten Reinhold Mack som är känd för sitt arbete med bl.a. Queen och The Rolling Stones.

S. Carey “Fire-scene”(från kommande albumet Range Of Light, 2014)

Ny kärlek för Bon Iver-fans.

Tokyo Police Club “Hot Tonight”(från kommande albumet Forcefield, 2014)

Kanske poppigaste låten på hela denna lista. Går på repeat.

Cherry Glazerr “Haxel Princess”(från Haxel Princess, 2014)

Låtarnas genomsnittslängd på L.A.-trions debut är dryga två minuter, och aktar man sig inte kan man åka på en fläskläpp. Givetvis finns albumet även på rosa vinyl.

Doug Tuttle “With Us Soon”(från Doug Tuttle, 2014)

F.d. gitarrist i psykedeliska New Hampshire-bandet MMOSS som släppt solodebut präglad av Jonathan Wilsons västkustsound. Jag nämner gärna även The Olivia Tremor Control och Rain Parade.

Paolo Nutini “Scream(Funk My Life Up)”(från kommande albumet Caustic Love, 2014)

Det skotska underbarnet med den själfulla stämman.

Kylie Minogue “Into The Blue”(från kommande albumet Kiss Me Once, 2014)

Drottningen av danspop är tillbaka.

The Khanz “Deerhunter”(singel, 2014)

Dryper av hookar, dryper av skev humor.

David Crosby “What’s Broken”(från Croz, 2014)

Legenden har inte släppt ett album på 20 år. I den takten lär detta tveklöst vara hans sista. Med hedern i behåll.

Alcest “La Nuit Marche Avec Moi”(från Shelter, 2014)

Franska Alcest har ett förflutet inom Black Metal, men har hittat rätt i shoegazen.

Moderat “Last Time”(singel, 2014)

Tidigare endast tillgänglig som bonusspår på deluxeutgåvan av berlinarnas fjolårsalbum II.

Johnny Stimson “So. Good.”(singel, 2014)

Tänk Elton Johns “Bennie & The Jets” framförd av James Blake. Så. Bra.

Joan As Policewoman “Holy City”(från kommande albumet The Classic, 2014)

Uptemponummer inspirerat av ett besök vid Klagomuren i Jerusalem.

Moto Boy “Someday”(från kommande albumet Keep Your Darkness Secret, 2014)

En av Sveriges mest unika röster har ny singel ute och album på gång.

BANKS “Brain”(singel, 2014)

Jillian Banks bara fortsätter att släppa electrosoulsinglar av rang.

Foxes “Let Go For Tonight”(från kommande albumet Glorious, 2014)

Samtidigt som en av de mest hajpade akterna nu släpper singeln “Let Go For Tonight” meddelar hon att debutalbumet skjuts fram från mars till maj på grund av att det ska samsläppas överallt.

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 05

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 05

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 05

Lyssna på Spotify: The Full 2014 Bucket List(alla årets låtar)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: