Skip to content

Albumrecension: Drive-By Truckers “English Oceans”, Betyg 3/5

4 Mar, 2014

Lyssna via WiMP
Lyssna via Rara

Recension skriven på uppdrag av Kulturbloggen.

Precis som i Wes Freeds alltid stilfulla albumomslag är det nyanserna som präglat Drive-By Truckers karriär. I stort sett har de haft samma infallsvinkel hela vägen, vara det muskulös country eller sydstatsrock med cowboyboots. Medlemmar med namn vi känt eller lärt känna har kommit och gått, somliga mer betydelsefulla(Jason Isbell och Shonna Tucker), somliga på gästspel(Spooner Oldham), men bandets grundare Patterson Hood och Mike Cooley har tillsammans med trummisen Brad Morgan varit den bestående kärntrion i stort sett hela vägen.

Lika mycket som vi kan räkna med dessa herrars närvaro, lika lite förväntar vi oss en U-sväng i soundet: tre gitarrer, en bastant rytmsektion, plus ett och annat piano. Nu när sporadiska låtskrivaren Tucker har lämnat bandet lämnas mer utrymme till Cooley, som skrivit nära nog hälften av låtarna på English Oceans, något han inte varit i närheten av sedan den briljanta Brighter Than Creation’s Dark. Detta leder också till att han sjunger på betydligt fler spår än tidigare, till råga på allt även en av Hoods låtar. Deras röster står i bjärt kontrast till varandra; där Hood har en raspig och hes rockstämma med Rod Stewart-ambitioner har Cooley ett barskrålande, om än personligt, bröl som faktiskt kunde ha kommit från en äkta, av olja, svett och bourbon stinkande, trucker. Missförstå mig rätt nu, hans “Women Without Whiskey” från Southern Rock Opera är min favoritlåt med bandet, men han är som bäst när han sjunger över fläskiga gitarrer som i “Hearing Jimmy Loud” och “Primer Coat”. Han kommer exempelvis mindre till sin rätt i stompiga “Made Up English Oceans”.

Hood å sin sida när väl någotsånär upp i sin sedvanliga nivå både vad sång och komposition beträffar, inte minst i “Pauline Hawkins” och hyllningen till i fjol bortgångne vännen och kollegan Craig Lieske, avslutande världen-ligger-för-våra-fötter-grandiosa “Grand Canyon”. Sammantaget är det just nyanserna som ändå saknas, trots intentioner med lite lägre tempo i några låtar eller ett par politiskt laddade sångtexter.

English Oceans är alltjämt ett värdigt tillägg till Drive-By Truckers ständigt växande katalog, men kommer bara inte att vara ett album kommande decenniers rockbiblar skriver jubileumsartiklar om.

Bästa spår: “Pauline Hawkins”, “Hearing Jimmy Loud”, “Primer Coat”, “Grand Canyon”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: