Skip to content

The Bucket List, Vecka 10, 2016

11 Mar, 2016

2016 ser hittills ut att bli ett rasande bra musikår. Trots längden på den här utgåvan av spellistan har det varit svårt att gallra bort låtar. Läs gärna lite om några artister, men glöm för guds skull inte att höra resten också!

Trevlig åktur!


nao

NAO “Fool To Love”(singel)

Ibland undrar jag hur hon bär sig åt, den brittiska soulsångerskan. Varenda låt hon släpper är kandidat till årsbästalistan, så även senaste singeln som har både hook, ordentligt tryck i beats och basgång och givetvis rösten. Men det är så med vissa, de bara har det. Om hon så snubblade i studion, landade på mixerbordet och skrek efter hjälp skulle det bli hur bra som helst. Ett album nu, tack.

3cp

3 Cutting Principles ”Break aWay”(från 3 Cutting Principles)

Denna trio har existerat i flera år redan, men först nu kommer alltså första albumet. Sång och sånger från Nicolai Dunger, produktion från Manne von Ahn Öberg och arrangemang från Jonas Nyström. Alla dessa likvärdigt viktiga komponenter bidrar till den grandiosa och vackra ”Break aWay” och till ett album med smäktande, filmiska orkesterarrangemang.

Antony-Cleopatra

Antony & Cleopatra “Love Is A Lonely Dancer”(singel)

Älskade Inner City och Kevin Saunderson när det begav sig. Älskar Antony & Cleopatra. Älskar ”Love Is A Lonely Dancer”. Älskar gammelhouse.

floracasg

flora cash ”Pharaoh”(från kommande albumet Can Summer Love Last Forever?)

Den fascinerande historien om hur amerikanske Cole Randall och svenska Shpresa Lleshaj-Randall fick kontakt via Soundcloud, började göra musik tillsammans över nätet och sedermera blev kära och gifte sig vore nästan tillräckligt bara den. Men när den nu Stockholmsbaserade duon dessutom gör ljuvlig folkpop blir den ännu bättre.

pbj-compressed

Peter Bjorn And John “What You Talking About?”(från kommande albumet Breakin’ Point)

2011 kom Gimme Some och därefter har det varit en lång period av diverse projekt, men allt annat än PBJ. Men nu är de tillbaka med en riktig dänga till singel, komplett med handklapp, gnisslande keybordslinga, gladlynt basgång och allt.

posies

The Posies “Squirrel vs Snake”(från kommande albumet Solid States)

Ständigt unga veteranpowerpopparna Ken Stringfellow och Jon Auer släpper äntligen nytt inför Sverigebesöket i april. För den som är förtjust i XTC-albumet Nonsuch från 1992 är detta väl så tilltalande. ”Squirrel vs Snake” bärs fram av en Squeeze-besläktad melodi, fyllig ljudbild, stämsången och ackordföljderna vi aldrig tröttnar på.

sirsly

Sir Sly ”Expectations”(singel)

Nya släppet från Los Angeles stora electrolöften Sir Sly är en berg-och-dalbana till låt, en sju minuters nöjesåkning med toppar och dalar, en upptäcktsfärd i konsten att göra stora saker med små medel så länge man har bollkänsla och en fantastisk sångare. En trumloop som om vartannat förses med stora gester och viskningar. Ett dramaturgiskt måste.

emma

Emma Pollock “Intermission”(från In Search Of Harperfield)

Hon visade redan i The Delgados prov på en förkärlek för folkrock med traditionella instrument. ”Intermission”, intrikat arrangerad för stråkkvartett, är ett av det finaste spåren från senaste soloalbumet.

tigertown

Tigertown ”Make It Real”(från Lonely Cities EP)

När tre syskon och en svägerska från Sydney gör supersnygg pop i stil med Haim och Marina And The Diamonds.

cfm

CFM “Clearly Confusion”(från Still Life Of Citrus And Slime)

Charles Moothart är mest känd som samarbetspartner och kompis till Ty Segall och Mikal Cronin. Han har även egna bandet CFM, vilket inte behöver någon större presentation sett till namnen jag just nämnde.

maria

Maria ”End Of Conversation”(från kommande albumet Succession)

Sahara Hotnights-Marias första solosingel är förvånansvärt luftig och smäktande jämfört med hur hon tidigare lät med bandet, men föga förvånande måstelyssning. Tvärflöjten. Trummorna. Enastående vackert.

Take-me-To-The-Alley-Cover_08f0b9b0-66f8-46a3-a423-76d40e10e5fc

Gregory Porter ”Don’t Lose Your Steam”(från kommande albumet Take Me To The Alley)

Sånger till sina egna barn är inga garantier för kvalitet, men gör man det till sin 3-årige son på det där soulbluesiga Bill Withers-sättet blir det väl så bra.

lindstr

Lindstrøm ”Closing Shot”(singel)

Han skämmer inte bort oss med nya släpp, Hans-Peter Lindstrøm, men när de kommer är de värda all väntan. I juli kommer en ny EP och den softa pooldiscon i ”Closing Shot” får oss att längta efter sommaren.

melvins-basses-loaded-album-new-2016

Melvins ”War Pussy”(från kommande albumet Basses Loaded)

Albumtiteln indikerar det faktum att veteranerna i Melvins har anlitat hela sex olika basister på sitt nästnästa album – innan dess släpper man ett outgivet album som påbörjades redan 1999 – och på två nysläppta låtar är det Redd Kross Steve MacDonald som hjälper till. Även Krist Novoselic finns med på plattan, tydligen något som uppstod när han och Dave Grohl skulle lira Nirvana-låtar med Melvins och Grohl aldrig dök upp. Då spelade helt enkelt Novoselic in lite nytt med bandet när de ändå stod i studion, allt enligt frontmannen Buzz Osborne.

catseyes

Cat’s Eyes “Drag”(från kommande albumet Treasure House)

Duon Cat’s Eyes, bestående av klassiskt skolade singer/songwritern Rachel Zeffira(som också figurerat i The Bucket List för ett par år sedan) och The Horrors-frontmannen Faris Badwan, vann i slutet av förra året ett pris för symfonifilmmusiken till The Duke Of Burgundy. Snart kommer ett ”ordentligt” album och försmaken ”Drag” bådar gott.

lindaperhacs

Linda Perhacs “The Dancer”(singel)

Kultsångerskan från Topanga Valley släppte ett album 1970 och försvann sedan ut i dunklet där hon försörjde sig som tandtekniker i 44 år. Efter den stora återkomsten 2014 pågår nu en Kickstarter-kampanj för att finansiera nästa album som delvis produceras av Pat Sansone från Wilco. Bland gästerna noteras Julia Holter, Devendra Banhart och Jonathan Wilson.

chin

Chin Of Britain “Feel It”(från The Weasel Is At The Bridge)

Chin Keeler är ursprungligen trummis och har spelat i en rad Londonbaserade band tills han 2013 gav ut första soloalbumet under namnet Chin Of Britain. På uppföljaren har han gjort precis allt själv och får det att låta som Mercury Rev, Ride, Stone Roses och gammal psykedelia.

irisgold

Iris Gold “Steve McQueen”(singel)

Född i London, uppvuxen i bohemiska Christiania i Köpenhamn och återflyttad till London har Iris Gold börjat göra sig ett namn genom att öppna för Taylor Swift, Blur och Robbie Williams. Tillbakalutad hip-hop-pop med oemotståndliga oldschoolvibbar, smäktande elpianon och sprittande rapsång.

methyl

Methyl Ethel ”Everything Is As It Should Be”(från Oh Inhuman Spectacle)

Det här albumet släpptes redan i somras i hemlandet Australien men först nu i Europa tack vare att 4AD såg potentialen i Jake Webbs androgyna sångröst och de lätt psykedeliska indiepopsångerna. “Twilight Driving” var en av fjolårets absolut bästa låtar, men här finns gott om andra spår att upptäcka.

drowners

Drowners “Cruel Ways”(från kommande albumet On Desire)

Drowners självbetitlade debut från 2014 blev ordentligt uppmärksammad och uppföljaren On Desire tycks upprätthålla samma stadiga nivå av kraftfull indiepop.

JMSN-It-Is.-2016-2480x2480

JMSN ”Cruel Intentions”(från kommande albumet It Is)

Christian Berishaj växte upp i Detroitförorten Eastpointe med sin mamma där de levde på socialbidrag. När hans frånvarande far återupptog kontakten med Berishaj i yngre tonåren köpte han musikutrustning för att sonen skulle kunna ägna sig åt sitt stora intresse. Tidigt i karriären blev han också signad under artistnamnet Christian TV av Universal Motown efter att ha flyttat till Los Angeles, men när bolaget lades ner efter ett par år flyttade Berishaj hem till Detroit igen och startade egna etiketten White Room Records och antog istället namnet JMSN. Första singeln från tredje albumet är en ordentligt själfull midnattsballad, mycket smakfullt producerad.

petermatthewbauer

Peter Matthew Bauer ”You Always Look For Someone Lost”(singel)

När The Walkmen tog paus för tre år sedan började både Hamilton Leithauser och Peter Matthew Bauer ta tag i sina egna idéer. Bauer gjorde det mesta själv på albumet Liberation! från 2014 men kände till slut att han ville ha sällskap av ett band och på inspelningen av fristående singeln ”You Always Look For Someone Lost” medverkar bl.a. Skyler Skjelset från Fleet Foxes och Matt Oliver som senast jobbade med White Denims James Petralli på den sistnämndes lyckade Bop English-album förra året.

Yuna-Chapters-2016-2480x2480

Yuna feat. DJ Premier ”Places To Go”(från kommande albumet Chapters)

Malaysiska sångerskan och låtskrivaren Yuna är en favorit här på Songs for Whoever. Nu är hon tillbaka igen med ”Places To Go”, en singel med stadiga beats från legendariske DJ Premier.

dmas

DMA’s ”Straight Dimensions”(från Hills End)

Det har tagit ett par år från det att fullödiga singeln ”Delete” släpptes fram till att debutalbumet släppts, men nu är det här och den Oasis-ekande Sydneytrion har trots ett par vingliga uppföljare till ”Delete” ändå visat att den inte bara var en lyckträff.

gallant

Gallant ”Bourbon”(från kommande albumet Ology)

Först blir man kär bara i den där falsettrösten, men den här fantastiska alt-R&B-balladen har en 80-talsproduktion som tydligt avslöjar Chris Gallants förebilder Jimmy Jam och Terry Lewis III. Jhene Aiko medverkade på förra singeln ”Skipping Stones” som Adrian Younge hade producerat. Det här albumet kan verkligen bli något i hästväg.

shitrobot

Shit Robot feat. Alexis Taylor ”End Of The Trail”(från kommande albumet What Follows)

Vi gillade irländaren Marcus Lambkins förra skiva och blir inte mindre glada över att självaste Alexis Taylor från Hot Chip är gästvokalist på nya singeln.

frightened-rabbit-painting-of-a-panic-attack

Frightened Rabbit ”Get Out”(från kommande albumet Painting Of A Panic Attack)

Efter sidospåret med Owl John är skottarna tillbaka igen med sitt femte album, producerat av Aaron Dessner från The National.

The Suffers, The Suffers</em

The Suffers ”Midtown”(från The Suffers)

De är varken neo- eller retrosoul, 10-mannabandet från Houston, de är ”Gulf Coast soul”. Med flera olika etniciteter bland medlemmarna vill de inte specificera sig mer än så, men tveklöst lär deras sound locka till sig anhängare av Sharon Jones & The Dap Kings och Amy Winehouse, inte minst tack vare karismatiska sångerskan Kam Franklin.

andrew_bird_are_you_serious_sq-e746a31652ded504b74ba17273c8c50b20ae059d-s300-c85

Andrew Bird “Roma Fade”(från kommande albumet Are You Serious)

Violinisten Andrew Bird har gjort en upptempolåt om hur han på fester längtansfullt brukade betrakta sin fru på håll innan de till slut träffades på riktigt och blev ett par. Fint så.

magicpotion

Magic Potion “Milk”(från kommande albumet Pink Gum)

Stockholmsetiketten PNKSLM har haft den goda smaken att plocka åt sig en rad intressanta band med fäbless för suddig, gitarrbaserad pop, inte sällan rotad i reverbens 60-talspsych. Albumet de gav ut med HOLY förra året var fantastiskt och i Magic Potion finns både delar av retro liksom 90-talets nonchalanta lo-fi.


Följande låtar bör heller inte, under några omständigheter, missas:

Desert Mountain Tribe “Enos In Space”(från Either That Or The Moon)

Trixie Whitley “Closer”(från Porta Bohemica)

Will Joseph Cook “Girls Like Me”(singel)

ANOHNI “Drone Bomb Me”(från kommande albumet HOPELESSNESS)

Fear Of Men ”Island”(från kommande albumet Fall Forever)

Heron Oblivion “Sudden Lament”(från Heron Oblivion)

Willa “Swan”(från kommande albumet Criminals + Dreamers)

Julianna Barwick ”Nebula”(från kommande albumet Will)

Shields “HowCanWeFixThis?”(från How Can We Fix This?)

VITAMIN ”This Isn’t Love”(singel)

bob hund ”Brooklyn Salsa”(singel)

Death By Unga Bunga “Make Up Your Mind”(från Pineapple Pizza)

Woods “Can’t See At All”(från kommande albumet City Sun Eater In The River Of Light)

LUH ”Lost Under Heaven”(från kommande albumet Spiritual Songs For Lovers To Sing)

Thao & The Get Down Stay Down “The Evening”(från)

Wynonna & The Big Noise feat. Jason Isbell “Things That I Lean On”(från Wynonna & The Big Noise)

Hannah Lou Clark “It’s Your Love”(singel)

Vera Vinter “Norrmalmstorg”(från Monsterland)

Waco Brothers ”Devil’s Day”(från Going Down In History)

Anthony Hamilton ”Save Me”(från kommande albumet What I’m Feelin’)

Eagulls “Skipping”(från kommande albumet Ullages)

Laura Gibson ”Not Harmless”(från kommande albumet Empire Builder)

Skogsrå ”Out Of Time”(singel)

Yeti Lane ”Crystal Sky”(från L’Aurore)

Animal Collective ”Bagels In Kiev”(från Painting With)

Bag Raiders feat. Benjamin Joseph “Checkmate”(singel)

The Family Rain “Every So Often”(från kommande EP:n Every So Often)

Ulrika Spacek “Porcelain”(från The Album Paranoia)

Holy Esque “St.”(från At Hope’s Ravine)

The Sharp Things “Daphne’s Coming Over”(från EverybodyEverybody)

Beacon “Escapements”(från Escapements)

Fakear feat. Rae Morris “Silver”(singel)

Julia Jacklin “Pool Party”(singel)

Summer Flake “Wine Won’t Wash Away”(singel)

Tiga “Make Me Fall In Love”(från No Fantasy Required)

The Last Shadow Puppets “Everything You’ve Come To Expect”(från kommande albumet Everything You’ve Come To Expect)

La Sera “Nineties”(från Music For Listening To Music To)

Rae Sremmurd “By Chance”(singel)

Sennen “Frances”(från First Light)

Yeasayer “Silly Me”(från kommande albumet Amen & Goodbye)

High Highs ”Catch The Wind”(från Cascades)

Jordan Klassen “Light In The Evening”(från Javelin)

Mark Mills ”Mrs.”(från 1.6.16)

The Pines “Where Something Wild Still Grows”(från Above The Prairie)

Zhu “In The Morning”(singel)

King Gizzard & The Lizard Wizard ”Gamma Knife”(från kommande albumet Nonagon Infinity)

Living Hour ”Summer Smog”(från Living Hour)

Demi Louise “Taxi Driver”(singel)

The Jayhawks “Quiet Corners & Empty Spaces”(från kommande albumet Paging Mr. Proust)

Mayer Hawthorne ”Love Like That”(från kommande albumet Man About Town)

Postiljonen “Go!”(från Reverie)

Rome Fortune “Dance”(från Jerome Raheem Fortune)

Junior Boys “C’Mon Baby”(från Big Black Coat)

Kill County “Neighbor Dogs”(från Broken Glass In The Sun)

Mount Moriah “Precita”(från How To Dance)

STRFKR “Never Ever”(singel)

Carter Tanton “Fresh Faced Claire”(från Jettison The Valley)

Dream Wife “Kids”(från Dream Wife EP)

Eerie Wanda “The Reason”(från Hum)

Kidnap Kid feat. Leo Stannard “Moments”(singel)

Cate Le Bon “Wonderful”(från kommande albumet Crab Day)

Natalie McCool “Fortress”(singel)

SAFIA “Counting Sheep”(från Embracing Me EP)

Jack Garratt “Far Cry”(från Phase)

KING “The Greatest”(från We Are King)

The O’s “Burning Red”(från Honeycomb)

School Of Seven Bells “Music Takes Me”(från SVIIB)

White Lung “Hungry”(från kommande albumet Paradise)

Bat For Lashes ”In God’s House”(från kommande albumet The Bride)

Hein Cooper “Overflow”(från kommande albumet The Art Of Escape)

Laurel “Life Worth Living”(singel)

Sage “August In Paris”(från SAGE)

Brett Dennen “What’s The Secret?”(från kommande albumet Por Favor)

Rogue Wave “California Bride”(från kommande albumet Delusions Of Grand Fur)

Antwon “Double Ecstasy”(från kommande albumet Double Ecstasy)

Rukhsana Merrise “Money”(singel)

Sofi Tukker “Hey Lion”(singel)

Blu & 45 King “Pocket Full Of Miracles”(singel)

Holy Wave “Air Wolf”(från Freaks Of Nurture)

The Wild Feathers “Overnight”(från Lonely Is A Lifetime)

Autograf feat. Patrick Baker “Future Soup”(från Future Soup EP)

Treetop Flyers “Sleepless Nights”(från Palomino)

Beau “Roam”(från That Thing Really)

Fruit Bats “From A Soon-To-Be Ghost Town”(från kommande albumet Absolute Loser)

HXLT feat. Kathleen Hanna “Together”(från HXLT)

Tangerines “You Look Like Something I Killed”(singel)

Bibio feat. Gotye “The Way You Talk”(från kommande albumet A Mineral Love)

The Derevolutions “The One”(singel)

Marissa Nadler “Janie In Love”(från kommande albumet Strangers)

Teleman “Düsseldorf”(från kommande albumet Brilliant Sanity)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: