Skip to content

#517. Devo “Whip It”, 1980

4 Feb, 2013

Spotify: Devo “Whip It”
1978 var Devo bland det konstigaste punken avlat fram. Deras demontering av “(I Can’t Get No)Satisfaction” är fortfarande en av de mest udda covers som gjorts. På den tiden spelade de punk med inslag av synth.

1980 var läget ett annat. Plötsligt befann sig bandet i förgrunden av New Wave, och spelade istället synth med punkinfluenser. Låten som fångade mitt, och för all del många andras intresse, var “Whip It”.

Byggd kring halva riffet från Roy Orbisons “Oh Pretty Woman” börjar den med galopperande trummor från Alan Myers, och när sedan basen kombinerad med pisksnärtsyntarna kickar in är det som att fysiskt känna varje rapp dom sjunger om. Anspelningara på sadomasochism och onani var dock inget jag reflekterade över som 7-åring när jag först hörde den. Kaj Kindvall var vänlig nog att skona oss från dessa fakta.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: