Skip to content

Bruce Springsteen “Used cars”, 1982

6 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Bruce Springsteen “Used cars”
Paddy McAloon i Prefab Sprout gjorde sig i låten ”Cars & girls”(f.ö. en väldigt bra låt av ett väldigt bra band) en gång lite lustig över det faktum att Bruce Springsteens låtar alltid verkade handla om bilar och tjejer. Nu handlar inte ”Used cars” så mycket om tjejer som om bilar, men vi fattar ändå vinken när vi hör låtar som denna.

”The river”, ”Born to run”, ”Thunder Road”, ja, ta i stort sett vilken Bruce-låt som helst och du får sammanfattning av en dag i livet för 50% av USA’s befolkning. ”Used cars” handlar om den amerikanska drömmen, inte The American Dream, utan om hur arbetarklassen drömmer om att få åka ståndsmässigt för en gångs skull. Inte i den gamla rishögen med runt-hörnet-garanti.

”Used cars” är en historia om hur en hårt arbetande familjefar kämpar för att glädja sin familj med en ny fin bil men inte har råd, hur många gånger han än provkör och ser framför sig hur den står och blänker på gatan. Och om en son som skäms över att dom får fortsätta åka begagnat och istället fortsätta drömma om att rätt siffror blir dragna på Lotto.

Omslagsbilden på albumet ”Nebraska” får i den här låten sin givna bakgrund. Det är bara att välja själv om den ska ses som den hoppfulla vägen till eller den besvikna vägen från bilfirman.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: