Skip to content

The Magnetic Fields “California girls”, 2008

21 Aug, 2011

Lyssna på Spotify: The Magnetic Fields “California girls”
Musikbranschen vs. Utseendefixeringen i Världen Del 1 av 3.

Herregud vad arg man kan vara! ”California girls” är en klart underskattad låt som jag älskat från första stund. Till skillnad från Beach Boys’ låtnamne som hyllar alla kaliforniska flickor så är detta definitivt den ultimata anti-hyllningen. Att dränka en så trallande sockersöt melodi i rundgång, reverb och gitarrfeedback gör inramningen skräddarsydd(eller inte) till den bittra och mordiska texten. The Jesus & Mary Chain möter Phil Spector. Typ.

Att någon ska gå från ord till handling är nog inget som tjejerna på USA’s västkust behöver bekymra sig för, men det är desto roligare för oss som lyssnar. Stephen Merritt har i och för sig alltid varit en butter typ som gärna distanserat sig från omgivningen på sitt eget speciella sätt, men jag undrar om han inte vill driva både med stereotypa bimbos lika väl som med alla som dom retar gallfeber på? Hans ständiga vapendragare/beskyddare Claudia Gonson är den som sjunger, frågan är om en kvinnlig sångröst också har någon undermening?

They ain’t broke, so they put on airs,
the faux folks sans derrieres
They breathe coke and they have affairs
with each passing rock star
They come on like squares
then get off like squirrels
I hate
California girls

”the faux folks sans derrieres”…! Underbart roligt om än dömande.

Det hade varit lätt att bara blunda och peka på nästan vilken låt som helst från mästerverket ”69 Love Songs” och sprida den till massorna som mall, men det vore för enkelt. Det hade lika gärna kunnat ha blivit ”Deep sea diving shoes” från ”Holiday” eller ”Fear of trains” från ”The charm of the highway strip” eller ”I don’t believe you” från ”i” eller…ja, ni fattar…

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: