Skip to content

The Magnetic Fields ”California girls”, 2008

21 augusti, 2011

Lyssna på Spotify: The Magnetic Fields ”California girls”
Musikbranschen vs. Utseendefixeringen i Världen Del 1 av 3.

Herregud vad arg man kan vara! ”California girls” är en klart underskattad låt som jag älskat från första stund. Till skillnad från Beach Boys’ låtnamne som hyllar alla kaliforniska flickor så är detta definitivt den ultimata anti-hyllningen. Att dränka en så trallande sockersöt melodi i rundgång, reverb och gitarrfeedback gör inramningen skräddarsydd(eller inte) till den bittra och mordiska texten. The Jesus & Mary Chain möter Phil Spector. Typ.

Att någon ska gå från ord till handling är nog inget som tjejerna på USA’s västkust behöver bekymra sig för, men det är desto roligare för oss som lyssnar. Stephen Merritt har i och för sig alltid varit en butter typ som gärna distanserat sig från omgivningen på sitt eget speciella sätt, men jag undrar om han inte vill driva både med stereotypa bimbos lika väl som med alla som dom retar gallfeber på? Hans ständiga vapendragare/beskyddare Claudia Gonson är den som sjunger, frågan är om en kvinnlig sångröst också har någon undermening?

They ain’t broke, so they put on airs,
the faux folks sans derrieres
They breathe coke and they have affairs
with each passing rock star
They come on like squares
then get off like squirrels
I hate
California girls

”the faux folks sans derrieres”…! Underbart roligt om än dömande.

Det hade varit lätt att bara blunda och peka på nästan vilken låt som helst från mästerverket ”69 Love Songs” och sprida den till massorna som mall, men det vore för enkelt. Det hade lika gärna kunnat ha blivit ”Deep sea diving shoes” från ”Holiday” eller ”Fear of trains” från ”The charm of the highway strip” eller ”I don’t believe you” från ”i” eller…ja, ni fattar…

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: