Skip to content

Jellyfish “The ghost at #1”, 1993

1 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: Jellyfish “The ghost at #1”

Min fru må vara lagom intresserad av musik, men hon har i alla fall god smak, eftersom det här är en av hennes favoritlåtar. Det här var 90-talets kungligheter inom powerpop, djupt nergångna i framför allt 70-talets Queen, Badfinger, Wings, Beach Boys, Todd Rundgren men även XTC och Beatles. Retro kan vara plagierande, men inte om man gör sin egen grej av det.

När ”Bellybutton” släpptes 1990 blev Jellyfish snabbt populära på MTV tack vare självhäftande musik och inte minst sina kläder; en journalist beskrev deras klädsinne ”som om en blind gått in i en second-hand-affär”. Inför ”Spilt milk” 1993 byttes ett par medlemmar ut och man tog rock-arrangemangen ett steg längre och utnyttjade studions alla kanaler till framför allt dekorativa, smakfulla keyboards och stämsång, som framgår av ”The ghost at #1”.

Det har debatterats flitigt bland fans på Internet om vad som egentligen är spöket i sången. Vissa menar att det är en one-hit wonder vars karriär sedan dalar brant utför. Själv tror jag det är Jellyfish’s egen karriär det handlar om, dvs att få bra kritik och  ha en hel arsenal av bra låtar, men att hela tiden se sig passerad av one-hit-wonders av(enligt bandet) ”lägre kvalitet”.

Dom gjorde bara två, men fantastiska, album, och hann ändå sätta rejäla avtryck inom powerpopen. Medlemmarna har sedan gjort diverse kända och okända saker:
– Jason Falkner bildade The Grays(med bl.a. Jon Brion) och fortsatte sedan med en lysande solokarriär, samt som producent.
– Andy Sturmer har producerat bl.a. svenska Merrymakers och har även skrivit signaturmelodin till animerade TV-serien Ben 10.
– Tim Smith bildade Umajets(lyssna på albumet ”Demolotion”!) och är numera basist i Sheryl Crow’s band.
– Eric Dover blev gitarrist i Slash’s Snakepit.
– Roger Joseph Manning Jr bildade glam-bandet Imperial Drag och har även spelat med Beck, Air mfl.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: