Skip to content

Alexander Robotnick “Problèmes d’amour”, 1983

5 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Alexander Robotnick “Problèmes d’amour”
När man är 10 år, nyligen har upptäckt populärmusikens magiska kraft i form av Depeche Mode’s två första album, och någon äldre bekant står med en bergsprängare som sprutar ut de senaste synthpop-singlarna från ett nyblandat C90, ja då lyssnar man. Idag undrar man hur alla nosade till sig all ny musik på den tiden, helt utan internet, bara två tv- och fyra radiokanaler.

Maurizio Dami gjorde som många andra italienare och antog ett alias när han skulle ge ut musik. Hur valet kunde falla på det nästan ryskklingande Alexander Robotnick har jag ingen förklaring till, men det lät väl futuristiskt och var lätt att komma ihåg. “Problèmes d’amour”, blev en riktig undergroundhit, och låter som om instrumenten hämtades från Freeez’s “I.O.U.” och sedan skeppades vidare till Man Parrish för inspelningen av “Hip hop be bop”.

Jag hörde inte låten på över 25 år men så dök dom självhäftande tjejkörerna upp i en spellista någonstans och det blev ett kärt återhörande. Kudos för valet av franska språket, jag tycker det ger låten en extra dimension.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: