Skip to content

Leonard Cohen “Famous blue raincoat”, 1971

20 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Leonard Cohen “Famous blue raincoat”
Omslaget till Songs of Love and Hate är ikoniskt, precis som den här låten. Men Cohen själv minns inte längre vad den handlar om, han kommer inte ihåg något triangeldrama som han kände sig tvungen att skriva om. 1972 berättade han dock om hur han skrivit låten ”till en kvinna som jag var tvungen att dela med en annan man. Men ni vet, det är sant det dom säger, att det finns inga lediga män förrän det finns lediga kvinnor”. Fortfarande inte så mycket klarare, va’?

Om han någonsin skickade brevet är oklart, men han var i alla fall respektfull nog att avsluta med “Sincerely, L. Cohen.”

Första gången jag hörde ”Famous blue raincoat” var en sommarkväll i en TV-fri kolonistuga i västra Skåne. Regnet vräkte ner, stearinljusen var tända, en calvados upphälld – och en nyinhandlad Songs of Love and Hate i CD-spelaren. Mycket mer än så kan man inte begära. Vem sa att semestern måste vara solig för att vara lyckad?

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: