Skip to content

R.E.M. “Driver 8”, 1985

2 Dec, 2011

Lyssna på Spotify: R.E.M. “Driver 8”
Gamla journalfilmer är inget man brukar förknippa med modern musik, men det skrivs ibland en och annan låt som gör att man visualiserar det som kallas “förr i tiden”(om en låt från 1985 nu inte också kallas det). Ofta handlar allvarsamma gitarrlåtar om kärleksbekymmer och livskriser, men ”Driver 8” målar upp vyer med ett gammalt tåg som tuffar på genom vidderna i den amerikanska Södern.

R.E.M. var en gång i mitten av 90-talet världens största band som klarade av att hantera grungens inmarsch genom att anamma valda delar och applicera på sin egen musik, tydligast exemplifierat på Monster från 1994. Sagda album är deras kanske svagaste under hela karriären fram till Reveal från 2001, men blev en oerhörd framgång.

”Driver 8” är en studsig och janglig sak med osviklig melodi, så osviklig att R.E.M. återanvände den i ”Imitation of life” från just Reveal. Kanske det var ett tecken på utförsbacken som till slut blev oundviklig.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: