Skip to content

Calexico “Victor Jara’s hands”, 2008

8 Dec, 2011

Lyssna på Spotify: Calexico “Victor Jara’s Hands”
Hemskheter har drabbat på tok för många människor i världen, men det öde som drabbade Victor Jara är nog bland de värre som drabbat en känd musiker, för att inte säga det värsta.

1973 när militären tog makten i Chile blev det klappjakt på alla som stöttat den avsatte presidenten Salvator Allende. Victor Jara, som öppet stöttat honom, togs av juntan till Chile-stadion (numera Victor Jara-stadion) och torterades innan han sköts med 44 skott. Före de dödliga skotten krossades hans händer, antagligen på grund av hans yrke. Härav titeln på denna låt får man förmoda.

Joey Burns och John Convertino kunde nog inte ha valt ett mer passande bandnamn än Calexico (staden ligger på gränsen mellan Kalifornien och Mexico) för att tydliggöra varifrån de kom musikaliskt. ”Victor Jara’s hands” visar upp både den Tex-Mex-Americana som de anammat under sin karriär, men också rytmer och blås sprunget ur Jara’s eget Sydamerika.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: