Skip to content

The Sugarcubes “Birthday”, 1987

7 Dec, 2011

Lyssna på Spotify: The Sugarcubes “Birthday”
En stor röst från en liten kvinna från ett litet land. Och Björk Gudmundsdottir’s barnsliga röst växte snabbt ur The Sugarcubes för en internationell superkarriär. ”Birthday” var språngbrädan. Det motsägelsefulla var dock att Sockerbitarnas främsta singel handlade om något så obesjunget som pedofili. Det smaklösa temat matchas möjligen av Serge & Charlotte Gainsbourg’s ”Lemon incest”, annars är världen relativt befriad från dylik lyrik.

Om man bortser från Björk’s riviga röst så är det dom skeva gitarrerna, dom lite på måfå inslängda syntljuden och knepigt nog dom syntetiska trummorna(vanligtvis en nackdel) som höljer ”Birthday” lite i en mystik som matchar textens tema.

Orelaterad fråga: hur ofta har egentligen ordet ”knickers” använts i en sångtext?

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: