Skip to content

The Verve “On your own”, 1995

10 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: The Verve “On your own”
The Verve slog igenom tack vare Jagger/Richards-låten “Bitter sweet symphony”. Eller ja, inte riktigt så, men tekniskt sett. Den helt bisarra och giriga historien om hur advokater fullständigt våldtog en av dom mest originella låtarna från nittiotalet lämnar en dålig smak i munnen hos dom flesta.

”Bitter sweet symphony” lånar en del av stråkmelodin till Andrew Oldham Orchestra’s inspelning av Stones’ ”The last time”, vilket var överenskommet. När skivan släpps anser ABKCO, som har rättigheterna, att det är för mycket lån och snarare stöld och drar The Verve inför rätta och vinner målet.

Pang, bom, alla pengar överräcks till The Glimmer Twins och The Verve tjänar ingenting på sin största hit. Rent krasst skrevs låten av Mick Jagger och Keith Richards i en domstol i efterhand. Och så hade dom inte ens arrangerat stråkarna själva på det som användes, det hade Andrew Loog Oldham gjort. Hm, kan känna att jag tappar respekt för Stones här, tyvärr.

Hur som helst kunde dom inte röra denna gamla bortglömda poppärla från A northern soul 1995, albumet som kom innan dunder-och-brak-succén Urban hymns 1997. ”On your own” är en prototyp för det bästa ur ”Bitter sweet symphony” och ”The drugs don’t work”, ja alla dom bästa låtarna på Urban hymns. Efter att ha startat som shoegazers övergick dom till finlir och kunde hålla blicken långt fram i horisonten istället. För att parafrasera(är det ens ett verb?) låttiteln: Richard Ashcroft var bättre på egen hand än med The Glimmer Twins i advokatrockärmen.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: