Skip to content

#447. Scritti Politti “Absolute”, 1985

16 oktober, 2012

Lyssna på Spotify: Scritti Politti ”Absolute”
Green Gartside borde ha rättigheterna till begreppet Absolute Music, ingen annan. Men vad skulle det då avse? Han har med sitt Scritti Politti flängt mer än någon annan i modern tid vad gäller utövad genre.

Senaste åren har ägnats åt singer-songwriter-soul med viss inblandning av rap. Sånt brukar skrämma bort de mest lojala anhängarna, vilket det säkert också gjorde, men han vann också nya beundrare efter alla goda recensioner som han trots allt fick. Och framför allt tack vare hans enormt hängivna inställning till varje ny väg han valt. Full poäng för ambition.

Post-punken Scritti Politti spelade i början av 80-talet hade 1985 plötsligt blivit hyperarrangerad, hyperpolerad, hypermodern R&B-pop. Han hyllade Aretha Franklin och fick en hit i pseudoreggae-singeln ”The world girl”.

”Absolute” börjar lite trevande som en ballad, men den vakna lyssnaren inser att det snart skall ändras, vilket också blir fallet när dom massiva trummorna börjar. Bombastisk brittisk 80-talspop i Fairlight-dränkt funkrytm, kan det vara något? Absolut.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: