Skip to content

Mayer Hawthorne “A long time”, 2011

21 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: Mayer Hawthorne “A long time”
En lovsång för hemstaden Detroit, Henry(Ford) och Berry(Gordy) och en sorg över hur staden hamnat rejält på dekis. Då kanske det paradoxala i att låten är byggd kring det mest autentiska Billie Jean-beatet sedan…ja, sedan Billie Jean, ter sig som en ödets ironi. Billie Jean som Wacko gav ut på Epic några år efter att han lämnat just Detroits hitfabrik Motown.

Mayer Hawthorne, som egentligen heter Andrew Mayer Cohen, var egentligen bara menat som ett hobbyprojekt till hans ordinarie karriär som DJ Haircut. Eftersom det blev allt dyrare att få rättigheter till att sampla andras musik så tog Cohen saken helt sonika i egna händer och skapade sin egen musik att använda.

När Cohen, som ursprungligen är från Michigan, flyttade till Los Angeles 2008 fick han skivkontrakt och plötsligt hade hans Mayer Hawthorne-alias blivit hans huvudsyssla.

Hans falsett påminner starkt om Smokey Robinson, Curtis Mayfield och Marvin Gaye och sin vita hudfärg till trots har han blivit en av dom som starkast bär soulfacklan framåt. Videon till “A long time” är utformad med klipp från en gammal 80-talsshow som “autentisk” till låten. Bara att ta fram skämskudden och kika här. Men det kommer att ta lång tid att komma tillbaka till det som Detroit en gång var, hur optimistisk Mayer Hawthorne än är.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: