Skip to content

Patty Griffin “Tony(Live)”, 2003

3 Feb, 2012

Lyssna på Spotify: Patty Griffin “Tony(Live)”
Texten till ”Tony” kan nog vara bland det svartaste vi någonsin hört sjungas. Men vi ska inte bli skrämda av det, snarare kanske försöka ta lärdom och få oss själva och våra barn att växa upp med hög tolerans mot andra människor, oavsett om dom är som ”alla andra” eller inte. Nu slutar inte alla livsöden med att en person sätter ett vapen mot huvudet och trycker av, men bara det faktum att någon mår dåligt av att vara utstött är illa nog.

Moralkakan åsido, ”Tony” förvånar lite grann på så vis att själva musiken inte är så lågmäld som texten anmodar, refrängen rockar överraskande fett och Patty Griffin’s röst ger låten tyngd.

Griffin har under åren samarbetat med flera av dom stora inom countryrocken som Emmylou Harris, Buddy & Julie Miller mfl. Förra året var hon en del av Robert Plant’s Band Of Joy. Som låtskrivare har hon haft framgång tack vare att många artister framfört hennes låtar; Linda Ronstadt, Dixie Chicks, Mary Chapin Carpenter, Missy Higgins och Martina McBride för att nämna några.

Fotnot: i sann Spotify-anda så finns inte den version av “Tony” som jag själv uppskattar mest, studioversionen från 1998 på albumet Flaming red. Men den här liveversionen är inte så pjåkig den heller, så tills Flaming red dyker upp så håller vi till godo med den. Låten är för bra för att gömma för allmänheten.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: