Skip to content

Manic Street Preachers “Elvis impersonator: Blackpool Pier”, 1996

23 Apr, 2012

Lyssna på Spotify: Manic Street Preachers “Elvis impersonator: Blackpool Pier”
27 Club Week, part 4

Mysteriet med den försvunne Richey James är kanske det största någonsin inom rockmusiken, men den typen av rockstjärna blir inte gammal och dör på ålderdomshem.

Hans sångtexter i Manic Street Preachers var geniförklarade, men Richey James Edwards beteende var destruktivt, impulsivt och utan begränsningar. Det han kände för var det han tog sig för. Mest omtalat är hans markering mot musiktidningen NME’s reporter Steve Lamacq, som 1991 hade(enligt Edwards) mage att ifrågasätta hans och bandets äkthet i deras punkiga framtoning. Som svar på tal tog Edwards ett rakblad och ristade in ”4 REAL” på sin vänstra underarm, ett tilltag som krävde 18 stygn och chockade omvärlden.

I början av februari 1995 försvann han plötsligt, 27 år gammal, utan att någon meddelats. Hans bil hittades ett par veckor senare vid en bensinstation nära Severn Bridge, på gränsen mellan Wales och England. Edwards hade tampats med depressioner och skadat sig själv med cigarettbrännmärken och skärningar. Dessutom var anorexia något det också hade  ryktats om. Därför låg misstankarna nära om att han tagit sitt liv genom att hoppa från Severn Bridge, en inte helt ovanlig metod bland självmordsbenägna i området.

Flera av Richey Edwards sångtexter användes till Manics nästa album, det hyllade Everything must go från 1996 som gavs ut som trio, bland dessa ”Elvis impersonator: Blackpool Pier”. Hoppet om att han skulle återvända har alltid funnits hos dom närstående, men även hos fansen som i klassisk Elvis-anda ”sett” honom på diverse platser i världen. Det kanske var Richey James-imitatörer? Oavsett om det var han på riktigt eller ej så dödförklarades han 23:e november 2008.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: